© Rootsville.eu

Blues Lee (B)
tiltle: Twenty Five
music: Blues, Jazz, Rock, Soul
release date: december 2020
label: Backstab Records
info artist: Blues Lee


© Rootsville 2020


"Twenty Five", jazeker vijf en twintig jaar is het geleden dat een Belgische band gans Limburg en België op zijn grondvesten liet daveren, een band met als naam "Blues Lee". Hun diversiteit aan blues en andere genres werkte meteen aanstekelijk mede door de muzikale sterkte van de muzikanten. Ooit begonnen we onze special voor deze Blues Lee'kes met deze woorden...

1995 nc…..Boven Ierland waren reeds donkere wolken verschenen door het overlijden van Rory Gallagher (1948-1995) en vanuit de VS kwamen de sombere berichten over het overlijden van Ted Hawkins (1936-1995)…but the world must keep on turning and the Blues was still alive, en zo was er ook nieuws dat Roomful Of Blues met een nieuwe op de markt kwamen…‘Turn it On, Turn it Up, Robert Cray bracht 'Some Rainy Morning' uit en Bonnie Riatt scoorde een hitje met 'Love Me Like A Man'. Ook John Lee Hooker was toen erg bedrijvig en in 1995 verschenen er liefst drie stuks van hem, 'Chill Out', 'Whiskey and Wimmen' en 'Blues voor Big Town'.

We mogen stellen dat na een klein dipje de fans zich terug onmiddellijk rond de podia schaarden toen ze terug verschenen op de affiche van diverse clubs en festivals. Het was niet dat "Blues Lee" uit een sabbat periode kwamen maar toch voelde het heugelijk om terug de leegte op onze podia te vullen. Een leegte die we misten want ook al zijn we met z'n allen blues liefhebbers in hart en nieren toch hadden we "Blues Lee" een tijdje moeten missen en dus smaakte hun nieuw album "Twenty Five" as sweet as candy.

Blues, Jazz, Rock, Soul en Funk je krijgt het met deze "Blues Lee" allemaal en de sterkte is dat je bij een concert van "Blues Lee" allemaal lijkt alsof je een CD aan het beluisteren bent. De kwaliteit van deze hoogstaande muzikanten druipt er zo vanaf. Zoals we ook gewend zijn bij "Blues Lee" zijn de originals top prioriteit en is het op deze "Twenty Five" niet anders, met Allen Toussaint's "Who's Gonna Help Brother Get Further" en "I Got Loaded" van Peppermint Harris & Camille Bob als zeldzame uitzondering.

25 jaar na hun debuterende EP "Enter The Demo" is er nu dit nieuwe album waar ook wel wat tijd en inspiratie werd ingestoken. Een nieuw album waar de vraag enorm naar was maar "Blues lee" kennende lieten ze zich ook nooit van hun stuk brengen. Zelfs ook niet toen ze plotseling prijkten op de affiche van een nieuw ontluikend Limburgs Blues festival. We schrijven 2016 toen ik me richting Beringen kwam te haasten voor "BE-Mine Blues" en Karel toen al meteen bestookte met de vraag naar nieuw materiaal. Het antwoord, komt eraan liet zich dan toch nog wat jaartjes aanslepen. Gelukkig konden we ons ook terug opwarmen aan hun aanstekelijke mix van dansbare blues & co. De chemie was terug...en zelfs oud gediende Ben Lambrechts zagen met links en rechts terug opduiken.

Opener van deze "Twenty Five" is met "Don't You Come Running" een doordrenkte shuffle, de alom gekende Blues Lee Way! Nummers als "Never Ever" en het retro aanvoelende "Flying High" maken al dadelijk dat er van verveling geen sprake kan zijn. Met een nummer als "The Hard Way" getuigen ze dat ook "Blues Lee" het wat ruiger aandurft. In de tussenperiode was er gelukkig ook de opkomst van "Helix Electric" maar ook van "The Big Four" waar JB en "Bird" Stevens deel uit kwamen te maken. En laat me toe te zeggen dat dit de kwaliteit steeds maar omhoog kwam te duwen. Funk en Jazz Funk liggen altijd bij me in de bovenste lade en na Jan's "No More" werd ik bij het beluisteren van het instrumentale "Hooking" zo blij met dit late Sinterklaas geschenk. No Line dancers allowed!

"I Got Loaded" kennen we allemaal wel maar sta met toe te zeggen dat het bij het beluisteren van deze gouwe ouwe de fun er nog steeds is. Als afsluiter is er nog "Halibut Hop" en ja hoor, food for the high steppin', hip dressin' fella among us, signed "Blues Lee". Uh Huh Oh Yeah!

tracks:

01. Don't You Come Running
02. Never Ever
03. Flying High
04. The Hard Way
05. Ribery
06. Who's Gonna Help Brother Get Further
07. No More
08. Hooking
09. Work Hard
10. I Got Loaded
11. Halibut Hop

Blues Lee:

Jan Corthouts
JB Biesmans
Carlo Smeyers
Steph Collart
Karel Phlix