© Rootsville.eu

Bluesman Mike & The Blues Review Band (US)
tiltle: Knee Deep Into The Blues
music: Blues
release date: 2020
label: independent
info artist: Bluesman Mike & The Blues Review Band

© Rootsville 2020


Blues en countrymuziek hebben veel gemeen. Een van de kenmerken van beide genres is dat ze verhalen vertellen. Wat zou de blues (of country) zijn zonder verhalen over bedriegende partners, sombere financiën, de opluchting in het bed van iemand anders of in de bodem van een fles?

Bluesman Mike and the Blues Review Band, een bende uit de omgeving van Phoenix, bevinden zich in topvorm en “Knee Deep Into These Blues”. Dit vierde zelfgeproduceerde album bevat dertien nummers (vier originelen en negen covers). Hun muziek heeft veel smaak, zoals een stevige herfststoofpot of een goed boek. Sommige nummers gaan naar de jazzy kant van blues, maar daar is niets mis mee als je van Delbert McClinton en soortgelijke artiesten houdt.

De emotie en intensiteit van deze cd zijn mooi gemengd met klassieke stijl. De Band bestaat uit  Rob Thompson op keyboards, leadgitarist Sugar Bear - een andere veteraan uit Philadelphia , TJ Henry schittert op ritme en leadgitaar, en Tim Robinson op drums. Bobby Nealy, speelt ook keyboard op sommige nummers en Bob Corritore treedt aan op mondharmonica, Doc. Donald Boles op nog meer keyboards en Bryan Kuban op bas. Bluesman Mike en zijn band starten met Bobby Rush's "I’m Good as Gone" om de zaken met al knallend te beginnen. Het titelnummer is een zinderende blues-shuffle. Speciale gast Bob Corritore verwarmt de boel op harp tijdens "Pain", een andere originele compositie. De keyboards zijn ook heerlijk, en klinken als regen op een herfstavond, en de baslijn bonst onheilspellend.

'Back Door Man' is een van die griezelige originele nummers waarvan je zweert dat je ze eerder hebt gehoord, maar waarschijnlijk niet. Het onderwerp is bekend, de stijl is funky en de sfeer is leuk. Het bevat de meest geweldige baslijn sinds 'You Can Call Me Al' van Paul Simon in 1986. Er volgen verschillende gladde covers, waaronder 'Evil' van Koko Taylor, 'I'm a Good Man' van Quintus McCormick en 'Born Under a Bad Sign ”door William Bell. "My New Cadillac", het laatste origineel, sluit de cd groovy af. “Knee Deep Into These Blues” vertelt tijdloze verhalen, perfect om van te genieten op langere, donkere avonden!

tracks:

1. I'm Good As Gone
2. Knee Deep Into These Blues
3. Pain
4. The Blues All Around Me
5. Back Door Man
6. Evil
7. I Shiver
8. You Did The Crime
9. Feel Like Breaking Up Somebody's Home
10. I'm A Good Man
11. Born Under A Bad Sign
12. I'm Broke And Hungry
13. My New Cadillac