© Rootsville.eu

Bluewire (B)
tiltle: Tip Jar Legacy
music: Folk, Bluegrass, Jazz
release date: 2020
label: independent
info artist: Bluewire


© Rootsville 2020


Op hun conto stond onder de noemer "Limewrire XL" reeds "Rainy Day People" en met deze "Tip Jar Legacy" willen ze, voor zover nodig, nogmaals de aandacht op zich vestigen. "Bluewire is een Kwintet met als thuisbasis de speelkaartenstad "Turnhout" en zo zie je maar dat het allemaal geen roots en rockabilly is ginds in het noorden van het land. Nee, want deze "Bluewire brengen een mix van Folk, Bluegrass en Jazz waardoor ze ook niet vies zijn van een portie Blues.

Op deze "Tip Jar Legacy" vinden we een mix van stijlen waar Folk toch enigszins de hoofdmoot inneemt. Folk die rechtstreeks van het groene eiland zou komen met de opener "Hold To A Dream". Maar ook Spaans getinte Tex Mex is voor dit vijftal niet vreemd wanneer je luistert naar "Las Gondrinos" of meer nog het Mexicaans getinte "Orto Vasito" alsof "Bluewire" plots getransformeerd wordt in een Mariachi band en zo bijna put uit canciones de mi padre. Linda Rondstadt aka Katrine Druyts zo gewoon uit Turnhout.

Jazzy vind ik deze "Bluewire" persoonlijk nog het meest interessant en zo steken ze een stukje swing en manouche in "It's A Sin To Tell A Lie". Heerlijk om luisteren. Back to Ireland met "Jazzonia", een gedicht van  Langston Hughes waar Walter Pelckmans dan weer een verrassend arrangement heeft voor geschreven. De viool van Jef Van Aken is alom aanwezig op deze traditional. Een western gevoel krijg je met "Travellin' Blues", eentje van de hand van Jimmy Rogers. In het zelfde stramien past ook "Coming On Strong" van Brenda Lee.

Met "Just Now" van Walter Pelckmans brengen ze zelfs een original die fier naast deze covers kan stand houden, een melancholisch Americana nummer waar ze wel enkele stijlen in komen te verwerken en zo ook meteen hun talenten komen te etaleren. Met het nieuwe vocale arrangement van de hand van Flor Verschueren op "Jolie Louis" blazen ze deze wereldhit van Daniel Lanois weer nieuwe leven in.

Vrolijke bluegrass las afsluiter op "Tell Me Baby Why You've Been Gone So Long" doet me het nieuwe jaar dan weer hoopvol tegemoet zien na deze barre periode die 2020 ons bracht. UIteraard wensen we deze "Bluewire" dan meteen ook meer zo vlug mogelijk een "Tip Jar Legacy" toer waarmee ze zonder fout volle zalen gaan trekken. Alle "15" goed!

tracks:

01 Hold To A Dream
02 It Ain't Love
03 It's A Sin To Tell A Lie
04 Jazzonia
05 Travellin' Blues
06 Benny's From Heaven
07 Coming On Strong
08 Las Golondrinas
09 Otro Vasito
10 The Little Things Are Hardest In The End
11 Just Now
12 Jolie Louis
13 Having Myself A Time
14 Moonshiner
15 Tell Me Baby Why You've Been Gone So Long

musicians:

Katrine Druyts: vocals, percussion
Staf Pelckmans: vocals, guitar
Walter Pelckmans: guitars, mandoline, vocals
Lej Sommen: vocals, jazzbass
Jef Van Aken: viool, vocals

special guest:

Flor Verschueren: accordeon
Peter Verkuylen: 5-string Banjo, Dobro