© Rootsville.eu

Bobby Rush (US)
tiltle: Rawer Than Raw
music: Acoustic Blues
release date: 2020
label: Deep Rush Records
info artist: Bobby Rush

© Rootsville 2020


Emmit Ellis Jr. a.k.a. Bobby Rush werd geboren in Homer, Louisiana in 1933. Eind jaren '40, raakte hij bevriend met en speelde hij met Elmore James. Hij vormde zijn eerste band voordat hij naar Chicago verhuisde, waar hij samenwerkte met Freddie King, Luther Allison en Jimmy Reed.
Rush maakte zijn opnamedebuut door in 1964 de single "Someday" uit te brengen op het Jerry-O label. Rush bracht zijn eerste album "Rush Hour" uit in 1979. Dit is de 27e studio-opname en 76e carrière-release van Rush.

De muziek van Rush is een combinatie van blues, soul en funk. Hij staat bekend om zijn humoristische shows in het zuidelijke chitlin-circuit die vaak verhalen vertellen over zijn romantische avonturen. "Rawer Than Raw" is een vervolg op Rush's akoestische album "Raw" uit 2007, en hij nam alleen op; alleen zijn stem, gitaar, mondharmonica en voeten. Het album bevat vijf originelen en zes geselecteerde covers van enkele van zijn Mississippi-invloeden.

Op de opener "Down in Mississippi" zijn gitaar, mondharmonica en zang een akoestisch genot. "Let Me In Your House" houdt het ritme aan met de voeten en ‘Garbage Man” sluit daar perfect op aan. De covers zijn onder meer Bentonia, Mississippi's Skip James ’" Hard Times "oftewel" Hard Time Killing Floor Blues "; voor het eerst opgenomen in 1931, klinkt de tekst nog steeds zoals het moet zijn.  Rush, die Howlin ’Wolf in 1951 ontmoette, introduceerde de iconische bluesman van White Station bij de meid die Wolfs tweede vrouw zou worden; Rush covert op onnavolgbare wijze Wolfs klassieke "Smokestack Lighting". Willie Dixon, uit Vicksburg, schreef "Shake It For Me", opgenomen door Wolf in 1962; en weer een prima prestatie van Rush op deze geweldige cover.

Mijn favoriet van de covers is van Sonny Boy Williamson II, "Don't Start Me Talkin '" . Het Muddy Waters nummer "Honey Bee, Sail On ”in 1969 op Chess Records opgenomen, schitter als de beste. En Robert Johnsons “Dust My Broom” blijft een topper van jewelste.

Deze welkome toevoeging aan de platencatalogus van Rush is alweer een topper van grote klasse.

tracks:

01. Down In Mississippi
02. Hard Times
03. Let Me In Your House
04. Smokestack Lightning
05. Shake It For Me
06. Sometimes I Wonder
07. Don't Start Me Talkin'
08. Let's Make Love Again
09. Honey Bee, Sail On
10. Garbage Man
11. Dust My Broom