© Rootsville.eu

Bobby Selvaggio (US)
tiltle: Live From The Bop Stop
music: Jazz
release date: february 21, 2020
label: Dot Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Bobby Selvaggio

© Rootsville 2020


"Live From The Bop Stop" is het nieuwe album van saxofonist en bandleider Bobby Salvaggio dat op 21 februari bij "Dot Time Records" zal worden uitgegeven. Als locatie voor de opnamen koos deze altsaxofonist en componist voor Cleveland, Ohio's Bop Stop bij de Music Settlement. Begeleiders van Selvaggio op deze release zijn pianist Theron Brown, drummer Zaire Darden en bassist Paul Thompson. Speciale gast Dan Wilson staat op de nummers "Run Away" en "Hope".

Daarnaast is er een houtblazersectie toegevoegd op de tracks "Times a Changin '" en "Too Soon", waaronder Tommy Lehman op bugel, Liz Carney op klarinet, Summer Cantor op fagot en Kent Larmee op hoorn in F. Dit ensemble van mentees van Selvaggio en tijdgenoten tonen een verbluffend samenspel op het doordachte originele materiaal van de altsaxofonist.

De band opent hier met Bobby's "Times A’Changing". Een contemplatieve melodie maakt plaats voor een vurige solo door Selvaggio die zijn onberispelijke faciliteit op zijn instrument toont. Volgende pianist Theron Brown neemt een stap in de melodische uitvinding over de veranderingen die de bandleider heeft geconstrueerd. Bassist Paul Thompson en drummer Zaire Darden spelen als één eenheid; een diep vergrendelde fundering van ondersteuning en groef. Composities zoals "Times A’Changing" en het laatste nummer van het album "Too Soon" bevatten het kwartet met Woodwind Quintet-begeleiding dat teruggrijpt op de schrijfstijl van Gil Evans en Keith Jarrett.

Het album vervolgt met de prachtige wals "Hope" met Dan Wilson op gitaar. Deze track toont met name de dynamische mogelijkheden van het ensemble; energie drijft naadloos in subtiliteit en nuance en vice versa om een ​​gespreksdynamiek te creëren die inherent is aan de bovenste regionen van deze kunstvorm. Het nummer doet denken aan composities uit het Blue Note-tijdperk van componisten als Joe Henderson en Wayne Shorter. De heldere tempoed "Run Away" toont een andere kant van het ensemble. De melodie speelt met het motief van de brug uit de standaard "Have You Met Miss Jones", en de harmonische veranderingen zijn een speeltuin waarop solisten zich volledig bezighouden.

"Spy Movie" biedt de luisteraar een moderner geluid, grenzend aan hemels. De groep experimenteert met pedalen en elektronisch geluid dat een 70's Miles Davis-geluid naar 2019 brengt. Wederom de dynamische gevoeligheden van het ensemble benadrukkend, bouwt het stuk zowel in dichtheid als volume op. Drummer Zaire Darden reageert geweldig op het hele nummer, terwijl hoekige melodieën worden uitgevoerd door gitaar en saxofoon, een echte studie over kleur.

 

tracks:

01 Times A Changin
02 Hope
03 Run Away
04 Deniable Plausibility
05 Spy Movie
06 Blackbird
07 Bella
08 Too Soon