© Rootsville.eu

Bongeziwe Mabandla (SA)
tiltle: IiMini
music: Singer-songwriter - Folk
release date: 2020
label: Black Major - Pias
info artist: Bongeziwe Mabandla
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2020


De Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Bongeziwe Mabandla zal op 27 maart zijn nieuwe album "iimini " uitbrengen. Mabandla zingt in Xhosa en zijn muziek is geworteld in zowel Zuid-Afrikaanse tradities als Amerikaanse soul.

De in Tsolo geboren Bongeziwe Mabandla kwam op de voorgrond met zijn debuutalbum, "Umlilo", in 2012 en werd geprezen als het nieuwe gezicht van Afro-Folk, dat moeiteloos Xhosa-teksten kon verstrengelen met traditionele muziek en de volksstyling van de Oost-Kaap om iets te creëren uniek boeiend. In de jaren die sinds deze release zijn verstreken, heeft de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter zijn reeds aanzienlijke gaven versterkt en voegt hij zich nu bij de meest gewaardeerde muzikale export van Afrika om een wereldwijd publiek te creëren voor de moderne en opbeurende wereldmuziek die hij maakt.

Via het debuut-album “Umlilo” (2012) en zijn tweede cd “Mangaliso” (2017) groeide singer-songwriter Bongeziwe Mabandla uit tot het nieuwe gezicht van de Afro-folk. Hij brengt een originele, moderne en veelal vrolijke klank, met invloeden van Afrikaanse artiesten als Jabu Khanyile, Bongo Maffin en Busi Mhlongo.

Mabandla zegt over de nieuwe release: "Het album" iimini "begint met het ontmoeten van iemand en hoe gevoelens evolueren naar liefde, en vervolgens de pijn en het verdriet van het samenzijn met iemand. De laatste nummers gaan over het einde van de relatie en het verbreken van de banden, en eigenlijk de scheiding van mensen die vroeger onvolledig waren zonder elkaar. iimini gaat over tijd en hoe dingen zich uiteindelijk ontvouwen. Tijd kan zo veel veranderen. '

tracks:

1 Mini Esadibana Ngayo
2 Masiziyekelele
3 Salanabani
4 Ndanele
5 Zange
6 (9-2-17)
7 Khangela
8 Jikeleza
9 Ukwahlukana (feat. Son Little)
10 Bambelela Kum
11 Isiphelo
12 Ndiyakuthanda