© Rootsville.eu

Brandi Disterheft (US)
tiltle: Surfboard
music: Jazz
release date: october 30, 2020
label: Justin Time
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Brandi Disterheft

© Rootsville 2020


Het vijfde album van bassist-componiste-zanger Brandi Disterheft, Surfboard, is haar meest succesvolle tot nu toe.
Samen met twee iconische tachtigjarige meesters - virtuoze tenorsaxofonist George Coleman en de definitieve Braziliaanse drummer Portinho - en pianist van wereldklasse Klaus Mueller, leidt Disterheft op gezaghebbende en organische wijze de stroom door een gevarieerd programma dat haar ruime interesses weerspiegelt. Haar kinetische, harmonisch erudiete baslijnen verankeren ensemble-interpretaties van favoriete melodieën uit de blues, mainstem jazz en de Great Brazilian and American Songbooks. Ze zingt die Songbook-nummers, en haar eigen suggestieve teksten, met een direct herkenbare stem die kwetsbaarheid en emotionele intelligentie uitstraalt. En ze past bij de hoge lat die haar partners hebben gesteld op een reeks creatieve solo's.

Het project vloeide voort uit de tien jaar durende muzikale relatie van Disterheft met Portinho, die ze ontmoette via Mueller kort nadat ze in 2010 vanuit Canada naar New York verhuisde. Coleman speelt karakteristieke meeslepende solo's op de standaarden 'My Foolish Heart' en 'Speak Low' en de suggestieve 'Coup de Foudre' van de leider. Disterheft kwam met hem in contact via zijn levenslange vriend en bandstandpartner, de overleden pianist Harold Mabern, die met haar samenwerkte op de hard-swingende cd uit 2016, Blue Canvas en verschillende daaropvolgende tournees.

De harmonische eruditie, soulfulness en het intense individualisme van Disterheft komen tot uiting wanneer ze de jazzstandaard 'Where or When' en de pophit uit de jaren 60 'On Broadway' zingt. "Het geeft de realiteit van New York weer, een moeilijke run voor sommige mensen als een dun dubbeltje je schoenen niet eens zal poetsen", zegt ze over het laatste deuntje. De inwoner van Vancouver heeft uit de eerste hand ervaring met Greyhound-bussen 's nachts, waarmee Disterheft vaak reed om New York te bezoeken tijdens een lang verblijf in Toronto, waar ze naar het Humber College ging en optrad met - naast andere beroemdheden - pianist David Virelles. Je hoort haar eigenzinnige grit en highbrow finesse combineren met gepersonaliseerde interpretaties van canonische stukken van bashelden Oscar Pettiford ('The Pendulum at Falcon's Lair') en Sam Jones ('Del Sasser'), en in haar voortstuwende beatarticulatie op twee ' obscure, prachtige Braziliaanse deuntjes ”die Portinho onder haar aandacht bracht - Moacir Santos '' Nanã 'en het polyritmische' Surfboard ', een minder bereisd Jobim-nummer dat dit fantastische, boeiende album een ​​titel geeft.

tracks:

01 Surfboard
02 Prelude To Coup De Foudre
03 Coup De Foudre
04 My Foolish Heart
05 Naña
06 Manhattan Moon
07 The Pendulum at Falcon's Lair
08 On Broadway
09 Speak Low
10 One Dream
11 Portrait of Porto
12 Where Or When
13 Del Sasser
14 Revieres