© Rootsville.eu

Broke Fuse & Friends (Can)
tiltle: Why Should I Be Blue?
music: blues - roots
release date: june 25, 2020
label: Independent
promotion: Sarah French Publicity
info artist: Broke Fuse

© Rootsville 2020


Jay Moonah aka "Broke Fuse" is al meer dan 30 jaar een brenger van een mix van Blues en Roots. "Broke Fuse" is normaal een One-man akoestische bluesband met roots in Toronto en brengt originele nummers en klassieke bluescovers. Met deze "Why Should I Be Blue?" krijgen we een prachtige selectie van blues 'n roots nummers waarbij zoals op "Night Before" de Ukele in de spotlights wordt gezet.

Jay's rauwe en hese klankkleur leunt perfect aan bij de muziek die kan bestempeld worden als lekker luisterende blues. Jay is ook een voormalig lid van een aantal bands waaronder indie-roots-rockers Uncle Seth en retro-folk act The McFlies, net als mede-oprichter van de Scarborough Uke Jam. Hoewel Jay waarschijnlijk het meest bekend is in de bluescene van Toronto als mondharmonicaspecialist, speelt hij een aantal verschillende instrumenten en is hij ook zanger en songwriter.

Het was in 2014 dat Jay besloot zich op de blues te focussen om zijn originals te spelen, maar ook klassiekers van Willie Dixon, Jimmy Reed, Lead Belly en vele anderen. Uiteindelijk werd het een "OMB". Als Broke Fuse bracht hij twee EP's "The Underground" (2015) en "Broke Down & Blue" (2017) uit. Het leverde hem enig succes op. Hierna richtte hij samen met de legendarische gitarist Mike McKenna het "McKenna Moonah Blues Duo". Mike en Jay vormden later ook nog de rockabillyband the "Rockin 'Redcoats"

Het was de intentie van Jay Moonah begin dit jaar om zijn "OMB" uit te gaan breiden met enkele bevriende muzikanten. Covid-19 bracht het project evenwel bijna op de helling maar een doordrijvende "Broke Fuse" lukte uiteindelijk toch om deze "Why Should I Be Blue?" uit te brengen. Helaas bevinden zich er maar 8 nummers op dit album en met helaas doelen we uiteraard dat dit een prachtig luisterend album is geworden.

Opener is het Dylan-achtige "Blow All The Blues Away", waarbij je aandacht meteen wordt aangewakkerd. Mooi is zonder meer "You Know It's True" waarop we de mooie vocale kwaliteiten van Sandra Boouza mogen verwelkomen. Blues voor bij het kampvuur. De Ukelele komt nog eens op het voorplan bij het afsluitende "Why Should I Be Blue ?". Acht prachtige nummers die welkom zijn in deze hectische periode...

tracks:

01 Blow All The Blues Away
02 Rack 'em UP
03 Night Before
04 You Know It's True
05 Whisky Bottles
06 Bluffer's Blues
07 The Runner Duck
08 Why Should I Be Blue