© Rootsville.eu

Carolina Calvache (Col)
tiltle: Vida Profunda
music: Jazz
release date: may 29, 2020
label: Sunnyside Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Carolina Calvache

© Rootsville 2020


"Vida Profunda" is het nieuwe album van de Colombiaanse pianiste en componist Carolina Calvache, xelke zla verschijnen op 29 mei 2020 op Sunnyside Records. Op deze dynamische nieuwe release verkent Calvache betekenisvolle poëzie van wereldberoemde dichters, en vult ze de tekst aan met haar verbluffende composities, weelderige instrumentatie en opvallende vocale uitvoeringen van Ruben Blades, Claudia Acuña, Haydee Milanes, Aubrey Johnson, Marta Gomez, Sofia Ribeiro, Luba Mason, Lara Bello en Sara Serpa.

Het titelnummer van het album "Vida Profunda" (Profound Life) is een perfect voorbeeld van de boodschap van dit oprechte project. 'Vida Profunda' is een gedicht dat de vader van de componist elke keer dat ze zich gefrustreerd en verloren voelde, aan haar voorlas. Geïnspireerd door haar vader, literatuurleraar en liefhebber van poëzie, ging Carolina op pad om betekenis te vinden door de synthese van twee duidelijk verschillende kunstvormen: poëzie en jazz. De track is gebaseerd op het gedicht van Porfirio Barba Jacob, een gedicht dat spreekt tot onze menselijkheid; de kwetsbaarheid van de mens. Als album gebruikt Vida Profunda het werk van opmerkelijke dichters als Pablo Neruda, Robert Duncan en Gabriel Garcia Marquez, evenals het eigen geschreven woord van Carolina.

Voor het tweede nummer, “El Parajo yo”, stonden de aanstekelijke melodie en soepele harmonie voorop. De legendarische Ruben Blades is te horen op het volgende nummer "Te Conocí de Nuevo" (I Met You Once More), met teksten geschreven door Carolina. Zijn warme, onwankelbare zang vertelt het verhaal van een mislukt stel dat elkaar opnieuw ontmoet, dit keer voorgoed. De oprechte refreinen van Calvache's lyrische pianosolo tonen de verbluffende faciliteit van de componist op de toetsen. Een ander nummer met de originele teksten van Calvache, 'Sin un Despido', was geïnspireerd op de LaMia-vlucht 2933-tragedie: het dodelijke vliegtuigongeluk waarbij het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense omkwam op weg naar de Copa Sudamericana Finals 2016. Verbaasd door de zich ontvouwende gebeurtenissen van deze vreselijke ramp, stelde Carolina zich voor dat ze op die manier een echtgenoot of familielid zou verliezen, beroofd van het vermogen om afscheid te nemen. Dit nummer bevat de kracht en gratie van de beroemde zangeres Claudia Acuña.

'Stella' is geschreven voor de moeder van Carolina voor haar 50e verjaardag. Deze prachtige beschrijving van dochter tot moeder drukt Carolina's navolging uit in de voetsporen van haar moeder als muzikant. Dit stuk, dat doet denken aan Horace Silver's klassieker "Lonely Woman", bevat mondharmonicaspeler Grégoire Mare en zanger Haydee Milanes. Op het laatste nummer van het album, "Let Me Come With You", zingt Luba Mason in het Engels een stuk gebaseerd op het gedicht "Moonlight Sonata" van de Griekse dichter Giannis Ritsos.

Op Vida Profunda streeft Calvache ernaar om op een intiem en persoonlijk niveau contact te maken met de luisteraar op manieren die alleen poëzie kan doen. 'Dit album is een spiegel van ervaringen en de emoties die in ieders leven terug te vinden zijn. Gevoelens van hoop, verdriet, eenzaamheid, frustratie, dromen, liefde, inspiratie maken deel uit van het leven.

Vida Profunda is Calvache's eerste release sinds haar debuut Sotareño. Uitgebracht door Sunnyside in 2014, markeerde Sotareño haar aankomst als de eerste Colombiaanse muzikant die bij het legendarische label werd getekend en met de pianist naast Antonio Sanchez, Michael Rodriguez, Jaleel Shaw, Hans Glawischnig en Ludwig Afonso. Calvache, geboren in Cali, Colombia, kreeg voor het eerst bekendheid in 2011 toen ze werd geselecteerd voor het Mary Lou Williams Women in Jazz Festival 2011 in Washington, DC. Datzelfde jaar verhuisde ze naar New York City en begon ze samen te werken met een indrukwekkend aantal muzikale stemmen, waaronder Henry Cole, Jorge Roeder, David Binney, Samuel Torres, Tivon Pennicott, John Elis, Jaleel Shaw, Linda Oh, Rodrigo Recabarren, Luba Mason , Ross Pederson, Camila Meza, Uri Gurvish, Roman Filiu, Rodney Green, Sara Serpa, Ricky Rodriguez, Annette Aguilar en Yasushi Nakamura, en vele anderen. Ze behaalde diploma's aan de Universidad de Valle en de North Texas University

tracks:

01 Vida Profunda
02 El Parajo Yo
03 Te Conochi de Nueva
04 Sin Un Despido
05 Hope
06 Childhood Retreat
07 Stella
08 El Rastro
09 No Te Vi Crecer
10 Let Me Come With You