© Rootsville.eu

Catfish Keith (US)
tiltle: Blues at Midnight
music: Acoustic Blues
release date: 2020
label: independent
info artist: Catfish Keith


© Rootsville 2020


Vroeger pakte een bluesman misschien zijn gitaar of harp op en ging op pad, op zoek om voor een paar mensen in een bar of juke-joint te spelen voor een paar drankjes, een goede maaltijd of een slaapplaats voor de nacht. Niemand belichaamt die geest vandaag meer dan Catfish Keith, hij toert door de minder bekende paden van de wereld, tovert liedjes uit zijn grote zak met bluesnummers en betovert zijn publiek met een soort muziek die diepe wortels heeft in de Delta.

Keith Daniel Kozachik werd geboren in East Chicago in 1962 en groeide op in een staalstad, hij hoorde veel blues op de radio. Hij begon als tiener gitaar te spelen en probeerde te klinken als Leo Kottke, maar hij werd pas geboeid toen hij het gitaarspel van Son House hoorde. Op 22-jarige leeftijd maakte Keith zijn opnamedebuut voor het Kicking Mule-label met ‘Catfish Blues’. De bekendheid gaf Keith de kans om optredens te spelen met ervaren bluesartiesten zoals Jessie Mae Hemphill, Henry Townsend, Johnny Shines en ‘Honeyboy’ Edwards, wat in elk geval bijdroeg aan zijn muzikale opleiding. Ondertussen is de man al aan zijn 19de album toe, jawel u leest het goed, en het is er weer eentje van topkwaliteit.

Ik ben fan van deze plaat. Er zit een pure, rauwe energie in. Het klinkt hypnotisch, soms donker maar vooral heel zuiver.  Zo levendig - bijna onschuldig, maar toch zo heel werelds. De snaren knappen, sissen en twinkelen precies op de juiste manier, en die krachtige stem gromt, fluistert, snauwt en schreeuwt op de juiste plaatsen. De songs sluiten naadloos aan op de traditie, en de oude liedjes worden liefdevol gepresenteerd, vol kracht en totaal onnavolgbaar. Uitgerust met een benijdenswaardig arsenaal aan gitaren, is dit solo-uitje rijk en knap gevarieerd; van staal tot hout, van bottleneck tot vlees, van seks tot gospel, deze cd is geweldig boeiend en ronduit leuk om naar te luisteren.

Tracks:

01. Xima Jo Road
02. Pack My Little Suitcase
03. Jumpin' Jack Rabbit
04. Blues At Midnight
05. Pony Run
06. Weep Like A Willow
07. Your Head's Too Big
08. Roll You In My Arms (Live)
09. Can't Be Undone
10. West Indian Waltz