© Rootsville.eu

Chad McCullough (US)
tiltle: Forward
music: Jazz
release date: october 16, 2020
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Chad McCullough

© Rootsville 2020


"Forward" is de eerste release van McCullough onder zijn eigen naam in meer dan een decennium. Sinds zijn debuut Dark Wood, Dark Water in 2009 uitkwam, trad de formidabele trompettist op als co-leider op twee albums met het Spin Quartet, bestaande uit een Geof Bradfield, Clark Sommers en Kobe Watkins, evenals een serie van vijf albums met Belgische pianist Bram Weijters, inclusief het 25-delige opus Pendulum uit 2018, en met de Slowaakse pianist Michal Vanoucek.

Als sideman is McCullough op tientallen projecten verschenen, waaronder projecten onder leiding van Ulery, Dustin Laurenzi, Shawn Maxwell, The Kora Band, James Davis en meer. Nu is McCullough opgewonden om naar buiten te treden en zijn originele composities en arrangementen te presenteren in het gezelschap van Chicago's beste.

Een van de hoogtepunten van Forward is het naadloze samenspel tussen de ritmesectie, verankerd door drummer Jon Deitemyer. "Ik voel me altijd zowel gesteund als uitgedaagd als ik met hem speel", zei McCullough, eraan toevoegend dat "ik volledig vertrouw op zijn intentie en intuïtie." Pianist Rob Clearfield, die onlangs naar Parijs verhuisde en McCullough liefdevol een 'tovenaar' noemt, is even opvallend in het project. Ulery, Deitemyer en Clearfield hebben het afgelopen decennium gestaag samen gespeeld in verschillende incarnaties, waardoor de date een bijna familiair kenmerk heeft gekregen. Ondanks dat hij in de loop van de jaren slechts een handvol live-dates heeft gehad bij deze ritmesectie, voelde McCullough zich meteen thuis bij hen in de studio, en de samenhangende resultaten op Forward geven de indruk dat deze band al eeuwen samen speelt. Misschien helpt het dat veel van de muziek speciaal met deze spelers in gedachten is geschreven.

Forward begint met het ceremoniële openingsrefrein van "November Lake", een soulvolle intro van McCullough voordat de band vertrekt op een zwoele melodie begeleid door zachte comping van Clearfield en een gevoelige gebroken swing van Deitemyer. De melodische passages van McCullough zweven boven de standvastige ritmesectie en tonen de verbluffende vaardigheid van de componist op zijn hoorn. "Oak Park" begint met een piano ostinato die zich ontwikkelt tot een tedere, contemplatieve melodie van McCullough. De studio van Frank Lloyd Wright bevond zich in Oak Park en er zijn een heleboel huizen die hij daar heeft ontworpen. Ik ben een grote fan van architectuur en wilde vanuit die plek van inspiratie schrijven. Muzikaal gezien wordt de precisie van de oneven meterssecties afgewisseld met de folkachtige melodie, en het hele stuk is doorgecomponeerd om het een soort structurele logica te geven.

Het ensemble schakelt met een ongehaast gemengd metrum op 'Grace at the Gavel of Grace at the Gallows'. McCullough zegt: “Dit was het eerste deuntje waarvoor Ryan Cohan extra delen schreef en het bracht het echt tot leven. Het arrangement voor de melodie aan het einde bezorgt me nog steeds koude rillingen. "Stukken als "Focal Point" en "Water Tower Sunset", de laatste twee nummers op het album, krijgen een meer persoonlijke noot. "Focal Point" is geschreven na een bijzonder gedenkwaardige vakantie tussen McCullough en zijn verloofde die de vuurtorens langs de kust van Michigan verkenden met een vintage middenformaat camera. Het stuk verkent de fantasievolle verkenning van een nieuw territorium en bevat een bijzonder dynamische begeleiding van Deitemyer.

Het album wordt afgesloten met "Water Tower Sunset", een stuk dat de energie van een zonsondergang weergeeft, die de componist correleert met zittend op zijn achterdek kijken naar de horizon die de zon verduistert achter een oude watertoren. Op Forward laat McCullough het publiek achter met diepgaande meditaties van verschillende locaties en evenementen die van grote betekenis zijn voor de componist. Deze muzikale wandeling door het leven van de kunstenaar geeft het publiek inzicht in de geest van een meesterlijke componist en probeert het publiek van heinde en verre te verheffen

tracks:

1 November Lake
2 Oak Park
3 Gentle
4 Grace at the Gavel or Grace at the Gallows
5 Focal Point
6 Water Tower Sunset