© Rootsville.eu

Champian Fulton (US)
tiltle: Birdsong
music: Jazz
release date: august 28, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Champian Fulton

© Rootsville 2020


De in New York gevestigde pianist en zangeres Champian Fulton is verheugd de release van haar langverwachte nieuwe album Birdsong aan te kondigen. In Birdsong wordt het honderdjarig bestaan van Charlie Parker gevierd, met saxofoon-uitblinker Scott Hamilton en Fultons al lang bestaande kwartet bestaande uit bassist Hide Tanaka, drummer Fukushi Tainaka en haar vader, Stephen Fulton op bugel. Birdsong zal wereldwijd beschikbaar zijn op 28 augustus 2020, de dag vóór de 100e verjaardag van Charlie Parker.

De muziek van Charlie Parker heeft vanaf het allereerste begin een integrale rol gespeeld in het leven van Champian. Voordat ze werd geboren, wilde haar vader Stephen ervoor zorgen dat ze ter wereld kwam, begeleid door "de mooiste muziek die er ooit was". Voor hem was dat Charlie Parker met Strings, de sessies waarop producer Norman Granz Bird's lange wens om op te nemen met een orkest vervulde. Stephen maakte een cassettebandje van de opname en speelde die tijdens de zwangerschap van zijn vrouw Susan consequent af. Die band werd afgespeeld toen Champian voor het eerst ter wereld werd gebracht, en het was het eerste geluid dat de toekomstige muzikant hoorde toen ze in de armen van haar moeder werd gelegd.

Terwijl Champian groeide als muzikant en performer, groeide haar affiniteit met Bird en zijn muziek. Ze voelde vooral een verwantschap met Parker vanwege hun gedeelde regionale achtergronden (Champian komt uit het zuidwesten van de Verenigde Staten: Norman, Oklahoma). "Jazz was ooit een regionale muziek", zegt ze, "en ik voel me erg verbonden met die zuidwestelijke jazztraditie. Dat ongrijpbare iets dat te maken heeft met een toewijding om te swingen en een benadering van de muziek die vrolijk, instinctief en tegelijkertijd intellectueel is. " Deze heldere geest schijnt door op Birdsong, wat misschien wel haar meest speelse album tot nu toe is.

Birdsong is de tweede samenwerking van Champian met Scott Hamilton en hun eerste studio-opname samen. Het duo kwam voor het eerst samen in 2017 voor een liveconcert in Spanje, dat werd opgenomen en uitgebracht als The Things We Did Last Summer door Blau Records. De twee klikten erop en bleven contact houden. In de zomer van 2019 werkte Champian met Scott in het middeleeuwse Toscaanse dorpje Certaldo, waar de saxofonist al meer dan tien jaar woont, en maakte hij concrete plannen om Birdsong van de grond te krijgen. De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.

Champian en Scott doken in het Bird songbook en vestigden zich uiteindelijk op elf zorgvuldig gekozen composities geschreven door en / of beroemd gemaakt door Charlie Parker. "Ik wilde me niet alleen concentreren op zijn originelen, maar ook op zijn opnames die ik beschouw als enkele van de mooiste nummers ooit opgenomen in de wereld", zei Champian, eraan toevoegend: "... deze nummers zijn klassiek Bird, met en dramatische melodieën, romantische teksten en avontuurlijke akkoordwisselingen. " Albumopener "Just Friends" dient als een briljante introductie tot Scott en de standvastige ritmesectie en is volgens Champian een van hun favoriete nummers om te spelen. Zijn bestverkopende single, Bird, zei vaak dat zijn opname van "Just Friends" tot zijn persoonlijke favorieten behoorde. Andere hoogtepunten zijn de melodieuze favoriet "Yardbird Suite", de trio-behandeling van "Quasimodo" (een contrafact van "Embraceable You" en Champian's favoriete Bird head) en een prachtige vertolking van "This Is Always".

Met Birdsong brengt Champian Fulton een eerbetoon aan de gigantische muzikant die zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in haar leven als kunstenaar. Daarnaast hoopt ze de muziek van Charlie Parker aan een nieuw publiek bloot te stellen en te bewijzen dat Bird zelfs aan de vooravond van zijn honderdjarig bestaan echt tijdloos is.

tracks:

01 Just Friends
02 Yardbird Suite
03 This Is Always
04 Star Eyes
05 Quasimodo
06 All God's Chillun Got Rhythm
07 Dearly Beloved
08 Out of Nowhere
09 If I Should Lose You
10 My Old Flame
11 Bluebird