© Rootsville.eu

Charles Pillow Ensemble (US)
tiltle: Chamber Jazz
music: Jazz
release date: february 21, 2020
label: Summit Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Charles Pillow

© Rootsville 2020


Bandleider, componist, arrangeur en multi-instrumentalist Charles Pillow brengt op 21 februari met zijn nieuwste grote ensemble venture, Chamber Jazz uit op SUMMIT Records. Chamber Jazz brengt de rijkdom en verfijning van kamermuziek, een muziek die beelden van Ravel en Debussy oproept in het jazz-idioom. Het grote ensemble van Pillow bestaat uit trompettist Scott Wendholt, trombonist Alan Ferber, hoornist Chris Komer, tubaspeler Marcus Rojas, klarinettist en fluitist Todd Groves, gitarist Vic Juris, pianist Gary Versace, bassist Jeff Campbell, bassist Jay Anderson, drummer Mark Ferber, drummer Rich Thompson, percussionist Rogerio Boccato, violisten Hiroko Taguchi, Whitney Lagrange en Lisa Matricardi, altvioolspelers Todd Low en Orlando Wells, en cellisten Alisa Horn en Allison Seidner.

Met verbluffende arrangementen van de bandleider verkent Charles Pillow de warmere sonoriteiten van altfluit, Engelse hoorn, Franse hoorn, tuba en strijkers, samen met een ritmesectie en een solist. Deze ongebruikelijke instrumentatie op het 8e album van Pillows als bandleider geeft het ensemble een opvallend fris geluid en biedt het publiek de mogelijkheid om deze jazz-armaturen te horen optreden in een beslist nieuwe context.

"While in Pass Manchac" begint het album op een energieke toon en brengt beelden van de Delta voort. Geschreven over een klein gebied in de buurt van New Orleans tussen het meer van Pontchartrain en het meer van Maurepas, introduceert dit nummer de unieke sonische kansen die mogelijk zijn gemaakt door deze zorgvuldig ontworpen uitrusting van spelers. Solisten Scott Wendholt (van het Vanguard Jazz Orchestra) en bandleider Charles Pillow tonen hun ongelooflijke faciliteit op hun instrumenten met dit openingsnummer.

"Charlotte en Evan", geschreven in toewijding aan de kinderen van Charles, biedt een innemende verkenning tussen een snaar- en hoornsectie. De aanbevolen solist in deze oprechte compositie is Gary Versace, die overal een prachtige melodische uitvinding vertoont. "Don't Explain" is een compositie van Billie Holiday die als een voertuig fungeert voor de overleden, legendarische gitarist Vic Juris om te vliegen. Juris, die afgelopen december is overleden, liet ons dit stuk achter als een fantastisch document van zijn creatieve output in zijn laatste jaar. De gitarist was een oude medewerker van Pillow's, in de Big Band van Dave Liebman, naast andere opmerkelijke projecten.

Pillow is een eerbetoon aan de Braziliaanse jazztraditie met een zwoele weergave van een klassieke Braziliaanse compositie. Op "Bebe" speelt Gary Versace accordeon en Pillow speelt klarinet. Het stuk bevat de percussie van Rogerio Boccato en Rich Thompson. Het ensemble duikt in een vertrouwde Tony Williams-compositie op Miles Davis 'album The Sorcerer uit 1967,' Pee Wee ', dat een verbluffend samenspel tussen een standvastige ritmesectie en een prachtig gepassioneerde snaarsectie bevat.

"Oska T" is een minder bekende compositie van Thelonious Monk. Pillow houdt Monks innovatieve, hoekige compositorische stijl intact met deze indrukwekkende opstelling van een obscuur juweel van het jazzicoon. "Abshied, Ray" is geschreven in toewijding aan de vader van Pillow, Raymond Pillow, die tijdens de oprichting van dit album is geslaagd.

tracks:

01 While in Pass mancha
02 Charlotte and Evan
03 Don't Explain
04 Bebe
05 Pee Wee
06 Oska T
07 Abschied Ray
08 Atchafalaya Fiction