© Rootsville.eu

Chicago Yestet (US)
tiltle: Not There Yet
music: Jazz
release date: march 27, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Chicago Yestet

© Rootsville 2020


De Chicago Yestet, opgericht in 2008, speelt originele muziek met de nadruk op de groove. In de loop van het afgelopen decennium trad het ensemble op in heel de Midwest en trad het op op festivals zoals het Chicago Jazz Festival, Hyde Park Jazz Festival, Isthmus Jazz Festival en Taste of Chicago. In 2019 ontving de band een subsidie van het Illinois Arts Council Agency om op te nemen, en het moeizame proces van repeteren, opnemen, mixen en masteren begon in april 2019.

Volgens bandleider Joel Adams reflecteert ''Not There Yet" niet alleen mijn bewondering voor Thad Jones en andere grote bands uit de jaren 60 en 70, maar ook mijn liefde voor James Brown en Donny Hathaway. De Chicago Yestet zet zich in voor grooving, is niet bang om simpel en zelfs mooi te spelen en is bereid om rechtstreeks politieke kwesties aan te pakken via muziek. Het betreft hier het 3de studio album van deze "Chicago Yestet".

Onder leiding van Joel Adams presenteert de 13-koppige band een verbluffende, diverse release die het hardnekkige probleem van rasrelaties in dit land aanpakt en een pleidooi is voor gerechtigheid en eenheid. Componist, bandleider en trombonist, Adams schreef het brede scala aan composities die de afgelopen 5 jaar te zien waren op ‘Not There Yet’. Het ensemble bestaat uit zanger Maggie Burrell; gesproken woord kunstenaar Keith Harris; saxofonisten Geof Bradfield; Chris Madsen en Nick Mazzarella; trompettisten Chuck Parrish en Russ Johnson; trombonisten Tom Garling en Joel Adams; bassist Clark Sommers; Gitarist Mike Allemana; pianist Stu Mindeman en drummer Xavier Breaker.

Het titelnummer van het album combineert een relaxte hiphop, swinggroove en een intens, ingewikkeld hoornarrangement; een knipoog naar de bigbandtraditie die de componist inspireerde. Het nummer bevat een aangrijpend, politiek aangewakkerd couplet van Harris en prachtige vocalisaties van Burrell. Bij het luisteren, kan men niet anders dan de moderniteit van de instrumenten oppakken, diep verweven met traditionele compositorische elementen. Het eerste nummer bevat een improvisatie van Adams op trombone met behulp van een megafoon-mute van zijn eigen uitvinding die hij de "megabone" noemt. Bij het luisteren zou je kunnen denken dat dit een gitaarsolo is vanwege de ongelooflijk originele, gitaristische toon die Adams combineert met zijn melodische uitvinding. Track 2, "The Long Neglect", gaat ver om het publiek te trekken met zijn hiphopgevoeligheden in combinatie met de geweldige arrangementen van Adams. Het nummer roept de energie van A Tribe Called Quest op met een swingend hoorngedeelte op sleeptouw.

Het vrolijke 'I've Been Meaning To Tell You' grijpt terug op de klassieke R & B-nummers van de jaren 70. De stem van Burrell zweeft over een glanzende gitaar en een strak vergrendelde ritmesectie. Het stuk opent voor een solo door tenorsaxofonist Chris Madsen na een schitterend vers van Harris, dat dynamisch eindigt met hits uit het volledige ensemble. Adams instrumentale epos "Wise One" demonstreert de faciliteit van de trombonist als arrangeur. De soli op dit nummer is eigenlijk een hoorn arrangement van John Coltrane's originele solo uit dit deuntje op zijn album Crescent. Bij deze behandeling speelt trompet de hoofdrol en speelt Trane's werkelijke solo, die vervolgens wordt geharmoniseerd door drie saxofoons.

Het album wordt afgesloten met "Anthem For a New Generation of Sociopolitical Rea Dictionaries", een ontroerende compositie die een reharmonisatie van "God Bless America" verweeft met de woorden van Donald Trump, en vurige verzen van Harris die de vocalist bespotten van de opmerkingen van Trump en minachting voor zijn beleid. 'Not There Yet' slaat de balans tussen protestalbum en soul / hiphopviering en demonstreert de diepe virtuositeit van elke individuele solist en de samenhang van het geheel als geheel.

tracks:

01 Not There Yet
02 The Long Neglect
03 Moment Of Truth
04 So It Goes
05 From This Moment
06 I've Been Meaning Tp Tell You
07 Wise One
08 Anthem