© Rootsville.eu

Chip Taylor (US)
tiltle: In Sympathy Of A Heartbreak
music: Singer-songwriter
release date: 2020
label: Train Wreck Record
promotion: Must Have Music
info artist: Chip Taylor

© Rootsville 2020


Uiteraard zal Chip Taylor altijd vereenzelvigd worden met dat ene nummer, Wild Thing. James Wesley Voight aka Chip Taylor kan je makkelijk huisvesten bij het groepje van oustanding songwriters ook al is het lijstje van bekende nummers misschien een ietsje minder imposant te noemen. "Angel of the Morning" is nog zo een oorworm van de hand van "Chip Taylor".

Bovenal is hij een singer-songwriter met een bijzonder warme stem en huist er in zijn concerten ook altijd wel een humoristische noot. Chip is een storyteller die je elke minuut aan zijn lippen weet te kluisteren. Het is al meer dan een decennia geleden dat ik Chip Taylor nog "live" heb kunnen aanschouwen, toen nog bij de voorstelling van zijn boek en CD "Songs of a Dutch Tour" met aan zijn zijde de vrouwelijke viool spelende troubadour Kendel Carson. Het daaruit "Red Sidewalk" was ook zo een voorbeeld waarbij je levendig kon voorstellen waarover het nummer ging, iets van zijn typerende kenmerken bij Chip's nummers.

Ook al wordt Chip Taylor in maart 80-tig toch blijft hij onvermoeid nummers schrijven. Vorig jaar was er nog "Whiskey Salesman" en in 2018 konden we nog genieten van "Fix Your Words". Meer en meer lijken de nummers op die van een andere fabelachtige songwriter te trekken, Leonard Cohen. Ook nu brengt Chip 12 soms storytellende nummers die diep en intiem zijn. Van enig enthousiasme is soms weinig merkbaar, alleen op "It's Hard To Sing This Song" lijkt het erop of hij zijn stem nog eens wil verheffen als een ouwe rocker die hier een prachtige ballad komt neer te zetten.

Vanaf opener "In Sympathy of a Heartbreak" zijn het stuk voor stuk breekbare ballads ook wanneer hij op "Little Girl In Blue" vocaal gezelschap krijgt van de Noorse singer-songwriter Hege Brynildsen. Laat je wegdromen op deze 11-nummers tellende trip waarop het ene woord niet harder klinkt dan het andere. Muzikaal steken "Newfoundland" en "Senseless" er voor mezelf wat bovenuit.

tracks:

01 In Sympathy of a Heartbreak
02 Together We're Not Much
03 I Love You Anyway
04 It's Hard To Sing This Song
05 He's A Magician
06 Thank You For The Offer
07 Bad Bus Ride
08 Little Girl In Blue
09 Newfoundland
10 Senseless
11 Mantra For Rest

musicians:

Chip Taylor: vocals, harmony vocals, acoustic guitar, optogan & samples on #10
Goran Grini: paina, bass, mellotrons, optigan, samples, electric guitar, percussion, Rhodes, Harmochord, celeste, autoharp
Hege Brynildsen: vocals on #08