© Rootsville.eu

Clark Sommers' Bas(SH) (US)
tiltle: Peninsula
music: Jazz
release date: march 06, 2020
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Clark Sommers

© Rootsville 2020


"Outside In Music" is verheugd om op 6 maart de release van Bassist en componist Clark Sommers 'Ba (SH)' Peninsula 'aan te kondigen, het betoverende nieuwe album van zijn Chicago supertrio bestaande uit drie muzikanten van wereldklasse: Sommers, saxofonist Geof Bradfield en drummer Dana Hall.

Deze muzikale kameraden hebben meer dan twintig jaar met elkaar opgetreden, een feit dat duidelijk wordt wanneer men de verbluffende samenhang ziet die ze hebben als een ensemble, dat het beste werd gekenmerkt door de bewering van Sommers dat het trio 'ademt als één geheel'. release, Ba (SH) biedt luisteraars zeven nieuwe composities van volleerde bassist Clark Sommers; een groot geluid van een beslist gepaarde instrumentatie.

Peninsula, dat in het voorjaar van 2017 in Chicago werd opgenomen, is een vervolg op het veelgeprezen debuut van het trio 2013, Ba (Sh). Dit akkoordloze trio-formaat biedt vele mogelijkheden vanwege de afwezigheid van piano / gitaar-gedreven harmonie. De bas fungeert meer als een onmiddellijk draaipunt voor de harmonie en heeft daarom een meer open einde. ”Gegeven deze vrijheid onderzoekt het trio de rijken van harmonie, melodie en textuur terwijl het verhalen van verlies en persoonlijke ontdekking vertelt met hun suggestieve instrumentale uitvoering.

Peninsula begint met de op de groef gerichte 'High-Tide', de bas van Sommers komt naar voren in de melodie van deze gespierde samenstelling. Verbluffend samenspel wordt weergegeven tussen de drie volleerde muzikanten. Componist Clark Sommers vergelijkt de herhaalde refreinen van 'High Tide' met de getijden van de oceaan, en de wals aan het einde van het stuk geeft de desoriëntatie weer die gepaard gaat met zwemmen in een zee van verwarring en niet-weten; een verklaring over ons huidige sociaal-politieke klimaat. Het album gaat verder met een texturele inval in het volgende nummer "Morning Bell". Dit tweede nummer maakt gebruik van collectieve improvisatie om spanning op een meesterlijke manier op te bouwen en los te laten. Het nummer grijpt terug op het traditionele geluid van Indiase raga's met tonen van het latere werk van John Coltrane, waarbij de luisteraar wordt meegesleurd in het geluid van het moderne geluid van dit dynamische trio.

Het derde nummer, "Goes Around" is een swingende swing die de luisteraar terugbrengt naar het rijk van Ornette Coleman. Op dit nummer tonen saxofonist Geof Bradfield en Sommers hun stellaire improvisatievoorziening en dicteren het pad van het stuk door soepele melodieën te toveren, aangevuld met de gevoelige, reactieve uitvoering van drummer Dana Hall. 'The Forgotten' begint met een mooi contrapunt tussen een ostinato-basfiguur en de melodieuze refreinen van Bradfield. Deze doordachte, contemplatieve compositie toont Bradfield als solist, terwijl Sommers en Dana Hall in een pulserende groove opgaan. De track is een muzikale weergave van verlies en herontdekking.

Bradfield neemt de leiding op het volgende nummer van het album "Misschien nooit". De relaxte, onheilspellende, pezige melodie ontmoet de contramelodie van Sommers en creëert een duisternis die perfect in balans is door Bradfield's euforische improvisatie op het volgende nummer "Hope Dance". Het album eindigt op een hoogtepunt met het pittige nummer "Disambiguation", een krachtige uptempo-compositie met een verklarende melodie gespeeld door Bradfield; een definitieve resolutie voor deze mijlpaalopname.

tracks:

01 High Tide
02 Morning Bell
03 Goes Around
04 The Forgotten
05 Maybe Never
06 Hope Dance
07 Disambiguation