© Rootsville.eu

Crooked Eye Tommy (US)
tiltle: Hot Coffee and Pain
music: Blues
release date: 2020
label: Blue Heart Records
info artist: Crooked Eye Tommy

© Rootsville 2020


De gitaarduo's van broers zijn zeldzaam en bijzonder in de muziekwereld. De broers Tommy en Paddy Marsh van Ventura County richtten Crooked Eye Tommy op in 2010 en werden zesvoudig Ventura County Music Award-winnaars en tweevoudig halve finalisten van de International Blues Challenge (2014 en 2019) en bereikten in 2020 de IBC-finale als duo-act.

Voortbouwend op dat momentum bevat hun tweede album 'Hot Coffee And Pain' negen blues- en rootsrocktracks: drie covers en zes originelen, waaronder een duet geschreven door Tommy Marsh met Grammy-genomineerde Teresa James op zang en piano.

De set begint met een door Bay Area psychedelia geïnspireerde 'Death Letter Blues'; de energieke track die ons laat weten dat Crooked Eye Tommy geen ouwe skiffle-groep is, maar een elektrische band met dubbele leadgitaren van de gebroeders Marsh, wervelende Hammond B3 van Jimmy Calire, en een stevige groove uit de ritmesectie van Samuel Corea op bas en drummer Charlie McClure. Paddy neemt de leadzang over op de down and dirty slow blues ‘Sitting In The Driveway’, Het bandgeluid wordt versterkt door een blazerarrangement geschreven en gespeeld door Calire en saxofonist Craig Williams voor het sentimentele titelnummer 'Hot Coffee And Pain', waarbij Tommy klaagt over zijn verloren liefde en Williams een knappe solo aflevert op het soepele nummer in pure Memphis-soul stijl. Een knappe riff trekt ons in de geestverruimende rocker 'Twist The Sky' met Paddy op verschroeiende leadguitaar.

Oude vrienden hebben, is altijd een speciaal moment en de Crooked Eye-jongens halen het beste uit het feit dat Teresa James haar onmetelijke talenten op zowel piano als zang leent voor het gweldige duet 'Baby Where You Been?' De jongens geven ons vervolgens een glimp van hun liveshow op de mash-up track, ‘Angel Of Mercy,’.

De broers combineren zowel hun zang- als gitaarkunsten op het langzaam brandende 'The Time It Takes To Live', voordat ze een liefdevol eerbetoon brengen aan Gregg en Duane op het stijlvolle instrumentale 'The Big House', dat zijn naam dankt aan het landgoed dat de thuisbasis was van de oorspronkelijke leden van de Allman Brothers Band, hun families en verschillende vrienden van 1970 tot 73 en nu het officiële museum is van de band. Het album wordt afgesloten met de Sonny Landreth-klassieker ‘Congo Square’, een ander eerbetoon aan de heilige grond, afgeleverd met een vurig arrangement van stuwende blazers en ritmesectie.

tracks:

01. Death Letter Blues
02. Sitting In The Driveway
03. Hot Coffee And Pain
04. Twist The Sky
05. Baby Where You Been?
06. Angel Of Mercy
07. The Time It Takes To Live
08. The Big House
09. Congo Square

Musicians:

Tommy Marsh: guitaar en zang
Paddy Marsh: guitaar
Samuel Corea: bas
Charlie McClure: drums
Jimmy Calire: Hammond
Craig Williams: sax
Teresa James: piano en zang