© Rootsville.eu

Crystal Shawanda (Can)
tiltle: Church House Blues
music: blues
release: april 17, 2020
label: True North Records

info artist:
Crystal Shawanda

© Rootsville 2020


"Curch House Blues" is het nieuwe album van de uit Wikwemikong, Ontario afkomstige Crystal Shawanda. Haar ouders probeerden van haar een country zangeres te maken en leerden haar zingen en gitaar spelen. Gelukkig voor ons was er haar oudste broer die haar de blues kwam te introduceren. In de kelder hield hij zich schuil om te luisteren naar Muddy Waters, BB King en Etta James. Het wierp vruchten af want wanneer haar ouders het huis uit waren ging Crystal stiekem de kelder in om blues te zingen. Het album is de opvolger van het in 2018 uitgebrachte "Voodoo Woman" en het betreft hier haar 4de album. Haar debuut maakte ze via RCA in 2007, wel als country artieste.

Het album werd geproducet door haar man Dewayne Strobel en bevat 10 tracks, openend met haar howlin' voice op de titeltrack "Church House Blues". De credits worden ook toegewezen aan een aantal spectaculaire gastartiesten, waaronder sessie-superster Dave Roe op bas, de McCrary Sisters als backing vocals, Dana Robbins op sax en Peter Keys aan de keys. Hoewel beïnvloed door iconische zangeressen als Etta James en Koko Taylor claimt ze een heel eigen kenmerkende stijl.

Soms doet haar schreeuwerige klankkleur ons een beetje met heimwee terugdenken aan Janis Joplin zoals te horen op de ballad "Evil Memory". Kenmerkend ook is haar bluesy stijl op de tragere nummers zoals te horen op "Move Me", "Rather Be Alone" en het bijzonder soulvolle "When It Comes To Love". Nummers als "Hey Love" en " Blame It On The Sugar" zijn dan weer meer up-tempo. Afsluiter van al diot moois is het vettige swamp bluesje "New Orleans Is Sinking"

tracks:

01. Church House Blues
02. Evil Memory
03. Move Me
04. Rather Be Alone
05. When It Comes To Love
06. Hey Love
07. Blame It On The Sugar
08. Bigger Than The Blues
09. I Can't Take It
10. New Orleans Is Sinking