© Rootsville.eu

Damià Timoner (E)
tiltle: Jerry’s Smilin’ Guitar Tribute to The Grateful Dead
music: Jazz
release date: 2020
label: Zoho Music
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
Damià Timoner

© Rootsville 2020


Soms kom je een productie tegen die je een artiest of band fundamenteel doet heroverwegen. Dat is wat Timoner heeft gedaan met zijn Jerry's Smilin '. Hij heeft een venster gecreëerd voor nieuw publiek en generaties om de muziek van The Grateful Dead te ontdekken. Persoonlijk ben ik intensiever naar hun muziek gaan luisteren na een samenwerking met Timoner bij zijn release.

Bij het selecteren van het repertoire wilde Timoner stukken bevatten van verschillende componisten die al tientallen jaren in de band zaten. Het album begint met Brown-eyed Women en Ramble On Rose die op de live 3 LP-set Europe '72 staan. Timoner veranderde de toonsoort van het eerste nummer zodat hij het met meer vrijheid en bereik kon spelen. En voor "Ramble" liet Timoner zich inspireren door de teksten van Robert Hunter. Timoner verlaagde de toonhoogte van de 6e (E) snaar om het stuk meer diepte en resonantie te geven.

Timoner baseerde zijn vertolking van "Cassidy" op het akoestische live-album Reckoning uit 1981. Ook hier verlaagde hij de 6e en 5e (A) snaar voor meer diepte en gebruikte hij een capo voor meer gemak en vrijheid. Built to Last is het titelnummer van het laatste studioalbum van The Grateful Dead uit 1989. Het is een hoopvol en optimistisch stuk dat viert wat de band in de afgelopen decennia had bereikt.

"Lady with a Fan" en "Terrapin Station" zijn de eerste twee nummers van een 7-delige suite genaamd "Terrapin", die alle zijde twee vormen van de LP Terrapin Station, uitgebracht door de Grateful Dead in 1977. Het bevat blaasinstrumenten en een refrein. "Het was geweldig," zei Timoner. In deze vertolking speelt Timoner het feilloos en met gratie in de originele toonsoort. Blow Away, een Brent Mydland-deuntje, ook van het laatste Grateful Dead-studioalbum uit 1989, Built to Last, bevat de tekst van John Barlow en heeft een sterke rockvibe. Timoner beweegt behendig over de toets om de standvastigheid van dit nummer te kanaliseren.

Zijn vertolking van "Loser" is gebaseerd op de live Dead Set uit 1981, met zijn melancholische gevoel dat een nachtelijk thema oproept. Timoner moest natuurlijk een stuk van Ron "Pigpen" McKernan opnemen en koos daarom "Operator" van het album American Beauty uit 1970. Het is een bluesachtige en feel-good selectie met een pakkende riff en ritme.

"Dark Star" is het stuk dat Timoner verslaafd maakte aan de band. De originele versie bevat psychedelische klanken van de gitaar van Jerry Garcia. "Het deed mijn verbeelding de vrije loop", zei Timoner. Deze vertolking is gebaseerd op de eerste opgenomen versie van de band, live opgenomen in San Francisco's Fillmore West in 1969. In dit stuk horen we Timoner excelleren als solist, terwijl hij improviseert tijdens het middengedeelte.

De uiteindelijke selectie "Touch of Grey" komt van het album In the Dark uit 1987. Dit rockstuk gaat over optimisme en zelfverbetering. De tekst “I will get by / I will survival” is tegenwoordig een belangrijke en bemoedigende boodschap om te horen. Timoner heeft een geweldig en triomfantelijk eerbetoonalbum afgeleverd aan The Grateful Dead. Het is een unieke productie die iconische liedjes met diepe resonantie voor een hele generatie rockfans combineert met een briljante akoestische gitarist van naam. Dit is een mooie en levendige combinatie die niet alleen "Jerry smilin" zou moeten maken.

tracks:

01 Brown-Eyed Woman
02 Ramble On Rose
03 Cassidy
04 Build To Last
05 Lady With A Fan (Terrapin Station 9)
06 Blow Away
07 Loser
08 Operator
09 Dark Star
10 Touch Of Grey