© Rootsville.eu

Dan Penn (US)
tiltle: Living On Mercy
music: Blues
release: august 28, 2020
label: The Last Music Co.
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Dan Penn

© Rootsville 2020


Some daily soul keep the docter away...en dat mag ook gezegd worden van dit nieuwe fantastische album van soulman en singer-songwriter Dan Penn. Misschien niet zo bekend bij de doorsnee muziekliefhebber maar ongehoord wat uit deze 78-jarige songwriter zijn pen komt. Die Penn kan pennen!. Ook vroegere soulhits als "Do Right Woman" en "I'm Your Puppet" zijn van Penn's hand, al dan niet in co-writing. Ook voor "Cry Like A Baby" en ook voor James Carr zijn hit uit 1967 "The Dark End Of The Street" gaan de credits richting Dan Penn en dan bezit je toch wel referenties die kunnen tellen.

Penn groeide op in Vernon, Alabama, en bracht een groot deel van zijn tienerjaren en vroege jaren twintig door in het gebied Quad Cities (Muscle Shoals). Hij was een vaste klant in Rick Hall's FAME Studios als performer, songwriter en producer. Het was tijdens zijn tijd bij FAME dat Penn zijn eerste plaat, "Crazy Over You" in 1960 opnam en zijn eerste hit "Is a Bluebird Blue?" Schreef, die in hetzelfde jaar werd opgenomen door Conway Twitty. Het succes van "I'm Your Puppet" van James & Bobby Purify in 1966 overtuigde hem ervan dat songwriting een lucratieve en waardevolle carrière was. Nu is er deze "Living On Mercy" met daarop 13 soulvolle nummers. Dit nieuwe album verschijnt op 28 augustus 2020 bij Last Music Corporation. Dan Penn werkte samen met enkele van de beste songwriters in Nashville, Memphis en Muscle Shoals. Het is geen toeval dat Dan op dit album zat te wachten.

Het album opent met "Living On Mercy" een soulvolle ballad die je meteen meeneemt naar de vroeger era en hits die we reeds kwamen te vermelden. Heerlijke soul en drijft deze "Living On Mercy" naar ongekende hoogtes met soft-soul nummers als "I'll See You in My Dreams" en "Clean State". Op "I Do" komt het country verleden van Dan Penn even boven drijven. Meer beweging komt er bij nummers als "I Didn't Hear That Comin'" en het bijzondere dansbare "Edge of Love" waarbij de chemestry tussen zijn warme klankkleur, het bluesy gitaarwerk, de heerlijke key-grooves en de onnavolgbare horny horns als een perfecte harmonie samen smelten.

Het is ook zelden zo genieten van een gans album zonder dat er van enige terugval sprake is. Mijn favoriet op deze "Living On Mercy" is er eentje van een zeer sterke connectie, de "Soul Connection".

tracks:

 1. Living On Mercy
 2. I'll See You in My Dreams
 3. I Do
 4. Clean Slate
 5. What It Takes to Be True
 6. I Didn't Hear That Comin'
 7. Down on Music Row
 8. Edge of Love
 9. Leave It Like You Found It
 10. Blue Motel
 11. Soul Connection
 12. Things Happen
 13. One of These Days

musicians:

Dan Penn: vocals
Clayton Ivey: keys
Will McFarlane: guitars
Milton Sledge: drums
Michael Rhodes: bass

Backing vocals:

Buzz Cason
Cindy Walker
Marie Lewey
Dan Penn

The horns

Charles Rose: trombone
Doug Moffet: tenor, baritone sax
Drew White: trumpet