© Rootsville.eu

Dan Tuffy (Aus)
tiltle: Letters of Gold
music: Dark Americana
release: april 24, 2020
label/distribution: Smoked Recordings/CRS
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Dan Tuffy

© Rootsville 2020


Deze "Letters of Gold" is Dan Tuffy's 2de solo album sinds zijn "Songs From Dan" uit 2016. De muzikale voorgeschiedenis van Dan Tuffy speelt zich af in Australië waar hij in 1984 de formatie "Wild Pumpkins at Midnight" kwam op te richten. Als een Tasmaanse duivel reist hij daarna een beetje doorheen Europa met een halte in Londen om dan in 2002 in Nederland op te duiken. In Amsterdam richt hij dan zijn eigen label "Smoked Recordings" op waar ook zijn voormalige landgenoten Matt Walker en Lucie Thorne destijds onderdak vonden. In zijn nieuwe thuisland Nederland speelde hij bands als "Big Low" en de Balkan formatie "Parne Gadje".

Dit nieuwe album "Letters of Gold" is opgesliptst in twee delen, of zoals hij het noemt een "Bright Side" en een "Shady Side". Ider deel heeft elk 4 nieuwe originals waarbij hij "Time Stole My Angel" schreef met Michael Turner en Matt Walker. Aan "Home Fires" werkte dan enkel Turner mee. Ook Lucie Thorne deed als instrumentalist een duit in het zakje net als Madelief van Vlijmen, Judith Renkema, Steve Gilbert, Nick Larkins en Zlaya Loud.

Zijn muziek, en dit zeker, op de "Bright Side" doet me met weemoed terugdenken aan de laidback gebrachte Tulsa sound van JJ Cale. Luister maar eens naar "Honey Flow" en je begrijpt meteen waarom. Deze "Letters of Gold" is nu niet meteen een vrolijke en dansbare plaat geworden maar het donkere in Dan's klankkleur verplichten je wel om verder te luisteren.

De "Shady Side" opent dan met als het ware een voorbeeld van Cale's Tulsa sound alsof je jezelf al cruisend op één of andere highway waant en een bevestiging dat we deze sound wel missen na het in 2013 heengaan van de schepper ervan. Donker maar ook vergelijkbaar met de swampy blues van TJ White is dan "No Sleep Until The Work Is Done". Donker maar muzikaal oh zo mooi! Afsluitend krijgen we nog "Big Man" en ja dat is ie wel, Dan Tuffy!

tracks:

Bright Side

01 Can't Contain My Feeling
02 Honey Flow
03 Eternity
04 Time Stole My Angel

Shady Side

05 Sandy Track
06 No Sleep Until The Work Is Done
07 Home Fires
08 Big Man