© Rootsville.eu

Daniel Nestlerode (US)
tiltle: Windrush
music: Singer-songwriter - Folk
release date: august 28, 2020
label: Clunck & Rattle Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Daniel Nestlerode

© Rootsville 2020

 

Daniel Nestlerode is een zanger en songwriter, die gitaar- en mandoline-familie-instrumenten bespeelt. Hij heeft veel terrein bestreken. Geboren en getogen in centraal Pennsylvania, doorgewinterd in Californië, getransplanteerd naar Cambridgeshire, en nu (hopelijk) gevestigd in Noord-Frankrijk, zijn de invloeden van Daniel gevarieerd. Tegenwoordig omvatten ze zowel Hugh Aufrey en Jean-Jacques Goldman als John Hiatt en Tim O'Brien.

Vroege rockbands in Pennsylvania maakten plaats voor een meer akoestische aanpak in Californië die via de mandoline leidde tot Bluegrass. Landing in Engeland Daniel koos ervoor om zijn eigen pad te volgen. Zijn eerste twee cd's, uitgebracht op zijn eigen label, combineren Bluegrass met hedendaagse en traditionele Amerikaanse volksmuziek. Met zijn derde cd "Windrush" strekt Daniel zijn vleugels uit: het verkennen van nieuwe geluiden met behoud van thema's als relaties, ouderschap en ontwrichting.

Het grootste deel van het album is in het UK geschreven en het is daar allemaal opgenomen. Maar Daniel en zijn familie verlieten het VK tijdens de opname naar Noord-Frankrijk werkwijze. De nieuwe locale had een onmiddellijk effect op het geluid. 'Ik voelde me vrijer om te verkennen nieuwe geluiden en minder traditionele manieren om deze muziek te benaderen. Waar het UK vol zit met bouzoukis, viooltjes, melodeons en akoestische gitaren, zit Frankrijk vol met rockbands. Daniel voelde zich aangetrokken tot een eerdere versie van hem muzikaal zelf en begon geluiden te gebruiken die hij jaren eerder had verlaten. Je zult het horen meer elektrische mandoline dan traditionele mandoline op "Windrush".

Co-productie tussen studio-eigenaar-ingenieur-muzikant, Chris Pepper Chris Pepper Chris Pepper, en Daniel zorgde voor een breed scala aan akoestische toetsenbordgeluiden die de vullen en balanceren elektrische mandolines. Chris voegt harmonium, dulciton, speelgoedpiano en een interessant klein citerachtig instrument toe, het Marxofoon. Pepper speelt ook drums en elektrische baspartijen, terwijl Mike Coombs Mike Coombs Mike Coombs contrabas toevoegt aan verschillende bezuinigingen.

De titeltrack snijdt, 'Windrush', is een lofzang op de standvastigheid van de Windrush Generation. Het put, passend, uit beide invloeden akoestisch en elektrisch, traditioneel en modern. Het zijn gelijke delen Hugues Aufray en Ennio Morricone. Een kwartet van liedjes in het hart van de cd omvat tekstueel veel van het verhaal van Daniëls leven sinds 2010. Daniel schrijft over hoe het voelde om zijn vrouw te ontmoeten in ‘Onverwacht’ en voor het eerst vader te worden in ‘Tout Ce Qui Fait Toi’, die heeft verzen in het Engels en een refrein in het Frans. Hij onderzoekt hoe het voelt om een ​​zoon op te voeden in ‘Being A Boy’ en deelt er een paar de zorgen om een ​​Amerikaans staatsburger te zijn die getrouwd is met een Fransman die via de Brexit in het VK leeft (‘Living the Dream’).

Daniel's cover van ‘C’est Noyé’ van de Amerikaanse chanteuse, songwriter en ukelele-speler Victoria Vox past in de autobiografische aard van de cd. Het was de enige Franse Daniel die kon spreken of zingen toen hij zijn huidige vrouw ontmoette, Claudine, een Fransman die destijds in Cambridge woonde. 'We hebben dat nummer tientallen keren gespeeld in de heuvels en bergen tussen Palo Alto en Santa Cruz, Californië. ' Het was een favoriet in Daniel's shows aan beide kanten van het Kanaal voor meerdere jaren, en dit lijkt een goede gelegenheid om het op te nemen.

De zachte ‘White Flower Waltz’ zorgt voor een paar sonische boekensteunen aan het album. Het is geschreven tijdens de opname proces en nadat Daniel en zijn gezin naar Noord-Frankrijk waren verhuisd. Daniel zegt dat ‘White Flower Waltz’ een uitdrukking is van waardering voor een vriend die bijzonder ondersteunend is geweest. De traditionele vioolmelodie, ‘Blackberry Blossom’, krijgt een herschikking van het standaardherhaal formaat door verschuivende toetsen tussen D majeur, G majeur en C majeur. Daniel speelt mandoline, mandola en tenor mandola (of octaaf) mandoline). De traditie wordt verder uitgebreid omdat Daniel Chris Pepper vroeg om een ​​harmoniumgedeelte toe te voegen. Het resultaat is inderdaad niet-traditioneel, maar speelt respect voor het idioom waaruit het is getrokken.

Er staan twee traditionele liedjes op de cd, ‘The Vacant Chair’ en ‘The Parting Glass’ over het verlies van dierbarenvanuit twee verschillende perspectieven. Daniel zet zijn eigen stempel op deze nummers met attente zang en inventiefregelingen.
Het laatste nummer dat voor de cd werd opgenomen was ‘After All’. Net als ‘White Flower Waltz’ is het geschreven in Frankrijk.

tracks:

01. White Flower Waltz (intro)
02. Unexpectedly
03. Living the Dream
04. C’est Noyé
05. Windrush
06. The Vacant Chair
07. The Parting Glass
08. After All
09. Being a Boy
10. Blackberry Blossom
11. Tout Ce Qui Fait Toi
12. White Flower Waltz