© Rootsville.eu

Dave Alvin (US)
tiltle: From An Old Guitar: Rare And Unreleased Recordings
music: Blues - Country - Americana
release date: 2020
label: Yep Roc Records
info artist: Dave Alvin


© Rootsville 2020


Grammy-bekroonde gitarist, zanger en songwriter Dave Alvin stuurt alweer een explosie van grootse rootsmuziek de wereld in op zijn nieuwe album “From An Old Guitar: Rare and Unreleased Recordings”.

De plaat bevat 16 nummers die Alvin in de loop der jaren had bijgehouden voor zijn eigen releases, tribute-albums en voor het pure plezier van het maken van muziek. Alvin produceerde alles zelf en gebruikt de blues, ballads, folk en country / rock-stijlen op eigen nummers, songs van zijn goede vrienden Peter Case, Bill Morrissey en Chris Smither, en covers zoals Willie Dixon, Bob Dylan, Earl Hooker, Doug Sahm, Lil 'Hardin Armstrong, Marty Robbins en Bo Carter. Er zijn ook nummers bij van overleden vrienden zoals Chris Gaffney, Amy Farris en Bobby Lloyd Hicks en van oude Blasters-rakkers zoals Gene Taylor en verschillende leden van The Guilty Men / Women / Ones.

Alvin begint de plaat met een swampy en beklijvende cover van Chris Smither's "Link Of Chain". Zijn warme baritonstem en de simpele uitvoering geven het nummer een intieme sfeer, alsof Dave alleen voor jou in de kamer zit te zingen. Hij speelt er ook akoestische gitaar en piano op en Danny Ott draagt ​​bij met de slidegitaar. Alvin vervolgt met een blues / noir-cover van Bob Dylans "Highway 61 Revisited" die je ziel zo hard zal doen schudden dat je grootouders het zullen voelen en waarschijnlijk het machtigste stukje rootsmuziek is dat je dit jaar zult horen. Hij spreekt langzaam de teksten in, op een apocalyptische manier terwijl de band het beste van zichzelf naar boven haalt. Dit is een meer dan schitterende cover.

Dave haalt zijn leadgitaar boven op het instrumentale 'Variations On Earl Hooker’s Guitar Rhumba'. Zijn melodische speelstijl is puur genieterij. Chris Gaffney schittert hier op accordeon, net als drummer Steve Mugalian. Een ander mooi moment is Alvin's kijk op Robert Lee McDills countrywals 'Amanda', die in de jaren zeventig een nummer één hit was voor Waylon Jennings. Het lied is een liefdesboodschap van een man van middelbare leeftijd aan de vrouw en de muziek waar hij van houdt en Dave's delicate en emotionele uitvoering is machtig. De steelgitaar van Mike Daly voegt precies de juiste hoeveelheid roadhouse-toewijding toe aan het arrangement en geeft je de tranen in de ogen.

"Albuquerque" is een pure drie-akkoorden song, met een geweldige groove. Alweer klasse. Op 'Perdido Street Blues' van Lillian Hardin Armstrong gaat Alvin spelen op zijn vintage 1934 National Steel Duolian resonatorgitaar en neemt de luisteraars onmiddellijk mee terug naar de tijd dat blues en swingende jazz vrijelijk door elkaar liepen. De lapsteel van Greg Leisz is de ideale aanvulling . Willie Dixons "Peace" brengt regelrechte zware blues naar de plaat, evenals een maatschappelijk relevante boodschap . Andere uitstekende nummers op het album zijn onder meer Alvin's eigen "Krazy And Ignatz" met steelgitaarkoningin Cindy Cashdollar op dobro en Peter en Joshua Case's "On The Way Downtown". Dave Alvin is altijd een opmerkelijke artiest geweest en “From An Old Guitar: Rare and Unreleased Recordings” zal zijn welverdiende bekendheid alleen maar vergroten. Je hoeft de plaat slechts één keer te beluisteren en je bent al verkocht !

Tracks:

01. Link Of Chain
02. Highway 61 Revisited
03. (Variations On Earl Hooker's) Guitar Rumba
04. Amanda
05. Albuquerque
06. Mobile Blue
07. Perdido Street Blues
08. On The Way Downtown
09. Inside
10. Krazy And Ignatz
11. Peace
12. Man Walks Among Us
13. Beautiful City 'Cross The River
14. Dynamite Woman
15. Who's Been Here
16. Signal Hill Blues