© Rootsville.eu

Dave Bryant (US)
tiltle: Night Visitors
music: Jazz
release date: june 19, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Dave Bryant

© Rootsville 2020


Pianist, toetsenist, componist en elektronische muzikant "Dave Bryant" is verheugd om de release van "Night Visitors" op 19 juni aan te kondigen, waarmee een nieuw trio debuteert met een stellaire ritmesectie. Volle pianist en voormalig Ornette Coleman-medewerker Dave Bryant, een van de weinige toetsenisten waarmee Coleman ooit optrad en opnam, viert de compositorische en improvisatiemethodologie van de overleden saxofoontitan. Fans van Ornette's opnames met Prime Time zullen onmiddellijk de zoetzure harmolodische geluiden herkennen die de elf nummers op Night Visitors doordringen. Bassist Charnett Moffett en multi-percussionist Gregg Bendian bundelen hun krachten met de ex-Prime Time-toetsenist om harmolodics in onbekende muzikale wateren te brengen, afgestemd op elkaars melodieuze uitvinding, waarbij hun individuele lijnen elkaar opnieuw omarmen om een thema op te lossen.

"Night Visitors" is een fascinerend, inspirerend en gedenkwaardig album, vooral als je een fan bent van edgy, hardwerkende jazz gekruid met flitsen van elektronica. Niet iemand die op zijn lauweren rust of ondergedompeld blijft in het verleden, maar Bryant's interpretatie van Coleman's unieke muziektheorie is fris en evolueert voortdurend, en de harmolodische invloeden van de opname worden gebalanceerd door een groot aantal andere onderdelen van jazz, rock, blues, en verder. De onmiskenbare creatieve chemie tussen deze drie doorgewinterde improvisatoren blijkt uit de eerste momenten van het eerste nummer van het album.

Het eerste nummer van deze release, 'Lime Pickle', begon zijn leven als een oefening voor Bryant's studenten. De baslijn maakt gebruik van alle twaalf tonen van de chromatische toonladder. Een bijna ondoorgrondelijke en enigszins schokkende ritmische ommekeer geeft deze trioversie een manisch, skitterend gevoel in contrast met de rapsodische kwaliteit van de melodie. Het resultaat is pikant en pittig met een aanhoudende smaak; net als zijn naamgenoot, een Indiase kruiderij waar Bryant en zijn zoon van genieten. Bendian en Moffett zijn vol vanaf de eerste noot, nooit ophouden of overkoken.

"Scorpio 80", een toewijding aan stripkunstenaar Jim Steranko (een persoonlijke vriend van zowel Bryant als Bendian) voor zijn 80ste verjaardag, valt op als het enige openlijk rechttoe rechtaan, op blues gebaseerde nummer op de opname. Het swaggerende ritme, door MIDI gegenereerde hoornsteken en bluesachtige mineur-toetsharmonieën zorgen voor een korrelig film noir geluid - de Schorpioen in de titel verwijst naar de aartsvijand van Nick Fury, een van Steranko's bekendste personages, evenals naar het astrologische van de kunstenaar teken.

Het enige covernummer van het album, "Dee Dee", is geschreven door Ornette Coleman voor jazzfotograaf Dee Kalea, met wie de saxofonist nauwe familiebanden had. Een van Coleman's duizelingwekkende uptempo-thema's, Bryant geeft het deuntje een orgeltrio-interpretatie. Het ongelooflijk flexibele muzikaliteit dat zowel Moffett als Bendian op dit stuk vertoont, versterkt het gevoel dat ze misschien twee zijn van slechts een heel klein handvol muzikanten op de planeet die comfortabel free jazz, jazz-rock, harmolodische concepten en de grits kunnen omarmen- en-jus jaren '60 funky orgel trio ding.

“Three Night Visitors” sluit het album af op een mysterieuze, introspectieve toon en is een driedelige suite die spontane improvisatie en vooraf bepaalde compositie-elementen combineert in een naadloos continuüm. Verschillende van de belangrijkste kenmerken van het stuk, zoals Bendian's gebruik van het klokkenspel en dumbek en Moffett's verenigende ostinato, werden ter plekke bedacht. Opvallende elektronische effecten op het lead-toetsenbordgeluid zorgen voor een glinsterende ‘desert mirage’ effect.

tracks:

01 Diamonds and Pearls
02 Few Of My Favorite Things
03 Greensleeves
04 Grinch
05 Last Xmas
06 Merry Little Xmas
07 Presente de Natale
08 Santa Claus Is Coming To Town
09 When You Wish Upon A Star
10 Xmas Song