© Rootsville.eu

Dave Keller (US)
tiltle: You Get What You Give
music: Blues - Soul
release date: 2020
label: Tastee Tone Records
info artist: Dave Keller


© Rootsville 2020


Dave Keller, tweevoudig genomineerd voor de Blues Music Award, is een veelgeprezen zanger, een intense gitarist en een getalenteerde songwriter. Gevoed door zijn liefde voor de diepe zuidelijke soul-blues en gospel, klinken zijn uitvoeringen met passie, integriteit en bevatten ze een compromisloze ziel.

Op “You Get What You Give” verenigt Keller zich met een groot aantal gelijkgestemde zangers en muzikanten uit de blues-, soul- en gospelmuziekwereld om een heel speciaal album met nummers te creëren dat bedoeld is om geld in te zamelen voor het verbeteren van raciale rechtvaardigheid en gelijkheid. Hij wordt vergezeld door Trudy Lynn, Joe Louis Walker, Annika Chambers, Johnny Rawls, Annie Mack, Dawn Tyler Watson, Brother Bob White, Carly Harvey, Toussaint St. Negritude, Katie Henry, Chad Hollister en nog veel meer artiesten die hun tijd en talent hebben gegeven voor de goede zaak.

Het album begint met "One More Tear", met Annika Chambers in een opzwepende, door blazers  aangedreven ritme. "The Thing We Do" bevat Carly Harvey, bekend als DC's Queen of the Blues, die een unieke stijl heeft, die Keller's bijzonder energieke outro-gitaarsolo mogelijk heeft beïnvloed. Keller duetteert op het titelnummer met zijn vriendin Annie Mack.

‘The Evil That Men Do’ (met Trudy Lynn, Annika Chambers, Annie Mack, Johnny Rawls) is het middelpunt van het album, geschreven naar aanleiding van de moord op George Floyd. Het opvallende 'Scratchin ’At Your Door' (met Joe Louis Walker) is een wervelend nummer met een geweldige B3 en Keller's oude vriend, Chris Robertson, aan de slide-gitaar."Your Kind of Fool" bevat de unieke soulvolle aanraking van Trudy Lynn met een Cubaanse rhumba-groove, terwijl  Dawn Tyler Watson spiritualiteit brengt in "God Is Love / Love Is Everything".

"The Spark" is de enige melodie zonder duet en vertegenwoordigt toch een van de beste vocale uitvoeringen op het album, aangezien Keller voortreffelijk zingt met enkel begeleiding van de akoestische piano op deze ballad. 'Make It to Tomorrow' (met Chad Hollister), hoewel een opbeurend nummer, en 'Land of the Lonely' (met Johnny Rawls) zijn prima nummers, en hangen goed samen met het gospelhymne ' Precious Lod Take My Hand”(met Brother Bob White). "The Kiss I Want" lijkt een beetje een uitschieter met zijn country-achtige tonen en Muscle Shoals-vibes, maar het is leuk om er naar te luisteren.

De afsluiter is een ander hoogtepunt met Keller die zijn National steelgitaar uit 1931 bespeelt en zo geïnspireerd raakt door de stem van Toussaint St. Negritude dat hij zijn mondharmonica voor het eerst in 22 jaar aan een album toevoegt. Keller heeft zijn hart en ziel in dit project gestoken, vooral voor de vele zwarte artiesten die hem hebben begeleid en beïnvloed. Alle opbrengsten gaan naar groepen die zich inzetten voor raciale rechtvaardigheid en gelijkheid. Dit is een plaat waar niemand op geen enkel niveau spijt van zal krijgen.

Tracks:

01. One More Tear (Feat. Annika Chambers)
02. That Thing We Do (Feat. Carly Harvey)
03. You Get What You Give (Feat. Annie Mack)
04. The Evil That Men Do (Feat. Annie Mack, Annika Chambers, Johnny Rawls, Trudy Lynn)
05. Scratchin' At Your Door (Feat. Joe Louis Walker)
06. Your Kind Of Fool (Feat. Trudy Lynn)
07. God Is Love / Love Is Everything (Feat. Dawn Tyler Watson)
08. The Spark
09. Make It To Tomorrow (Feat. Chad Hollister)
10. Land Of The Lonely (Feat. Johnny Rawls)
11. Precious Lord, Take My Hand (Feat. Brother Bob White)
12. The Kiss I Want (Feat. Katie Henry)
13. I'm Gonna Let It Shine (Feat. Toussaint St. Negritude)