© Rootsville.eu

Dave Pietro (US)
tiltle: Hypershere
music: Jazz
release date: august 07, 2020
label: ArtistShare
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Dave Pietro

© Rootsville 2020


Saxofonist, componist en muziekpedagoog Dave Pietro is verheugd de aanstaande release van zijn nieuwe album Hypersphere op ArtistShare aan te kondigen. Op 7 augustus trekt Hypersphere uit een veelheid van verschillende idiomen binnen het jazzlandschap om een ​​boeiende meditatie over het moderne bestaan ​​te creëren. Pietro verkent thema's van liefde, onderlinge verbondenheid, waarheid en gebed op Hypersphere's acht stellaire tracks. Naast de saxofoon is er een ensemble dat bestaat uit de bovenste regionen van de moderne jazz, waaronder Alex Sipiagin op trompet en bugel, Ryan Keberle op trombone, Gary Versace op piano, Johannes Weidenmueller op bas, Johnathan Blake op drums en Rogerio Boccato op percussie.

Hypersphere, geschreven door Pietro in de loop van de afgelopen jaren, vertegenwoordigt de reflectie van de kunstenaar op de moderne menselijke ervaring. De titel van het album verwijst naar de verschillende sferen van ons leven die mensen tegelijk moeten jongleren, waardoor we ons uiteindelijk onrustig, gestrest en onvervuld voelen omdat we in zoveel verschillende richtingen worden getrokken. Deze erkenning van de zoektocht van de menselijke geest naar vrede te midden van chaos komt tot bloei in een bijzonder turbulente tijd voor de Verenigde Staten en voor de wereld. Pietro zegt in zijn liner notes geschreven in april 2020: “De ervaring om in quarantaine te leven, mijn leven te vertragen en te vereenvoudigen, heeft de boodschap van deze cd veel betekenisvoller gemaakt voor mij ... De muziek van deze cd richt zich op enkele van de levensdimensies waarover we allemaal moeten onderhandelen tijdens onze tijd hier op deze bol die de aarde wordt genoemd.

'Kakistocraty', het openingsnummer van deze release, overweegt de sociale structuren waar we onder moeten leven, met name onze regering, en het 24-uurs kabinetsjournaal dat daarbij hoort. Dit ensemblestuk bevat geweldige solo's van de bandleider en zijn personeel. Vol met melodieuze intriges zweven de fluweelachtige tonen van trombone-virtuoos Ryan Keberle over de onwankelbare groove van de ritmesectie. Drummer Johnathan Blake vertoont een verbluffend samenspel achter de solisten op dit stuk en neemt de laatste solo; een masterclass in ritmische scherpte en vindingrijkheid.

Het tweede nummer van het album, "Boulder Snowfall", legt een winterse sneeuwscène vast buiten een raam in Boulder, Colorado. Pietro reflecteert: "Toen ik klaar was met het componeren van dit stuk, leek het ook mijn gedachten over de precaire relatie die we nu hebben met de natuur over te nemen, aangezien mensen de hulpbronnen van de aarde tot het uiterste drijven."

Opgedragen aan zijn vrouw, wordt "Gina" door Pietro beschreven als "een stuk dat liefde, intimiteit, relatie, mededogen en toewijding kenmerkt." Gary Versace is te zien op het Hammond B3-orgel op dit stuk met een prachtige, zwoele melodische uitvinding aan het begin van het nummer, die plaats maakt voor een soepele contrapuntmelodie van de hoorn. Het titelnummer 'Hypersphere' van het album, passend bij de titel, is een prachtige bal van complexiteit; een oneffen terrein van veranderende maatsoorten en tonale centra waar de solisten gracieus doorheen lopen, symboliserend voor de menselijke inspanning om een ​​groef en stroom in ons leven te vinden over een steeds veranderend landschap. Direct uit de poort demonstreert trompettist Alex Sipiagin zijn verbluffende faciliteit op de hoorn, gevolgd door een meesterlijke improvisatie door Pietro, die de luisteraar op deze reis begeleidt.

'Incandescent' is het persoonlijke eerbetoon van de componist aan Maurice Ravel; een stuk dat "onze relatie met het verleden en degenen die ons hebben geïnspireerd, weergeeft". Pietro geeft aan: “Op mijn laatste cd, New Road: Iowa Memoirs, heb ik twee melodieën uit het tweede deel van het Ravel String Quartet aangepast. Na het componeren van "Incandescent" realiseerde ik me hoeveel mijn studie van Ravel's muziek mij had beïnvloed. " Luisteraars zullen de kleuren van Ravel's prachtige impressionistische overpeinzingen aangeven tijdens deze viering van de grote 19e en vroege 20e-eeuwse Franse componist. Het percussiewerk van Rogerio Boccato siert het nummer en verhoogt de intensiteit en dynamiek van het ensemble. "Quantum Entanglement" verwijst naar de onafhankelijkheid van alle dingen. Pietro merkt op: "Ieder van ons wordt gevormd door de universele wet van oorzaak en gevolg, en is een optelsom van de interacties en ervaringen van ons leven. Dit deuntje vertoont verschillende muzikale invloeden die ik tijdens mijn carrière heb gehad, die nu verstrikt zijn geraakt in mijn hart en geest. ”

Zoals we tijdens het ontvouwen van recente tragische gebeurtenissen hebben ontdekt, kan het zoeken naar waarheid een ontmoedigende en verwarrende onderneming zijn. "Tales of Mendacity" reflecteert op deze zoektocht en, meer specifiek, de kracht van onze stemmen om mensen op te wekken of af te breken. Het laatste nummer van het album, 'Orison', een archaïsch woord voor gebed, opent met een prachtige, contemplatieve bassolo van ervaren bassist Johannes Weidenmueller. Zoals Pietro zegt: "We hebben allemaal de behoefte om te proberen te begrijpen wat de hogere betekenis van ons bestaan ​​is en hoe we ons verbinden met iets dat groter is dan wij.

Met een repertoire van prachtige composities en een met de hand geselecteerd personeel uit de frontlinie van de jazz, heeft Dave Pietro een krachtig geruchten over de menselijke ervaring gecreëerd in een tijd van complexiteit en onrust.

tracks:

01 Kakistocracy
02 Boulder Snowfall
03 Gina
04 Hypershere
05 Incandecent
06 Quantum Entanglement
07 Tales Of Mendacity
08 Orison