© Rootsville.eu

David Bromberg Band (US)
tiltle: Big Road
music: Blues - Americana - Country
release date: 2020
label: Red House Records
info artist: David Bromberg

© Rootsville 2020

 

Big Road is meer dan slechts één plaat. Het is een zelfbenoemd project dat niet alleen 12 nieuwe nummers bevat, maar ook vijf high-definition performance-video's en een minidocumentaire waarin de creatie van het album wordt beschreven. Big Road zal in drie formaten worden uitgegeven: traditionele cd, een gatefold vinylalbum en een luxe cd / dvd-combinatiepakket.

De Americana-muziek van Bromberg is doordrenkt van de nostalgie naar een eenvoudiger verleden met het besef dat sommige onderwerpen zoals liefdesverdriet, gebed en plezier hebben tijdloos zijn. Het album slaagt er goed in om dingen stilistisch te mixen met behoud van een consistente sfeer. De nummers lopen samen zonder dat ze ooit repetitief klinken. Dus zelfs als Bromberg en zijn gezelschap overgaan van het op lovende wijze prijzen van country grootheden uit het verleden "George, Merle & Conway" tot het met vreugde vieren van marihuana "Mary Jane" tot het aanbieden van a capella-gospel-eerbetoon aan de Heer "Standing in the Need of Prayer", klinken de overgangen enorm soepel.

Veel hiervan is ongetwijfeld te danken aan de getalenteerde bandleden van Bromberg. Het is een groot geheel, maar de individuele nummers komen over als intieme producties omdat de hele groep zelden allemaal tegelijk speelt, maar meestal solo's en duetten spelen als dat nodig is. Neem de topper van meer dan 10 minuten, het zelfgeschreven "Diamond Lil". De zang van Bromberg staat op de voorgrond. Het klinkt alsof het een boeddhistische mantra is. De individuele muzikanten komen tevoorschijn en verdwijnen uit de procedure als de geesten van slechte handen die de gokker achtervolgen. Wie weet wat het volgende nummer zal zijn totdat de dobbelstenen worden gegooid?
“Big Road” bevat elementen van ouderwetse country, folk, bluegrass, gospel, blues en meer. Het titelnummer is een oud Tommy Johnson Delta-bluesnummer waarmee Bromberg zijn stembereik kan gebruiken. Hij heeft een bijzonder soulvolle grom in zijn stem die in een hoge "ah" kan ritsen alsof hij zijn emoties niet kan beheersen.

De instrumentale trilogie "Maiden's Prayer-Blackberry Blossom-Katy Hill" dient als een goed voorbeeld van eenvoudig maar elegant muziekspel. De trilogie begint met een prachtige zangerige melodie en eindigt met een uitsplitsing van drie mandolines. Zuiver blues kan je “Big Road” niet noemen, maar het is een goede mix tussen blues, country, americana en een vleugje gospel.

tracks:

01. Big Road
02. Lovin' Of The Game
03. Just Because You Didn't Answer
04. George, Merle & Conway
05. Mary Jane
06. Standing In The Need Of Prayer
07. The Hills Of Isle Au Haut
08. Medley: Maiden's Prayer - Blackberry Blossom - Katy Hill
09. Diamond Lil
10. Who Will The Next Fool Be?
11. Take This Hammer
12. Roll On John

Musicians:

David  Bromberg (gitaar en zang)
Mark Cosgrove (gitaar, mandoline, zang)
Nate Grower (viool, mandoline, gitaar, zang)
Josh Kanusky (drums, zang)
Suavek Zaniesienko (bas, zang)
Dan Walker (piano, orgel en accordeon)
Birch Johnson (trombone)
Jon-Erik Kellso (trompet)
Matt Koza (tenorsax)
Bob Stewart (tuba)
Larry Campbell (mandoline en pedalsteel).