© Rootsville.eu

Derrick Gardner & The Big Dig! Band (US)
tiltle: Still I Rise
music: Jazz
release date: july 10, 2020
label: Impact Jazz
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Derrick Gardner

© Rootsville 2020


Sinds zijn aankomst in Winnipeg in 2011 bekleedde Derrick de Babs Asper Chair in Jazz Trumpet aan de Desautels Faculty of Music aan de University of Manitoba, en heeft hij liefde voor de kunstvorm bij talloze studenten bijgebracht. Verschillende leden van de Big Dig! Band - Luke Sellick, Curtis Nowosad, Tristan Martinuson, Anthony Bryson en Kasey Kurtz - zijn alumni van het Jazz Studies-programma en vestigen zich in New York en elders. Manitoba-artiesten Greg Gatien, Ken Gold, Jeff Johnson, Andrew Littleford, Joel Green en Bill Green, alle leden van het Winnipeg Jazz Orchestra, ronden de band af.

"Still I Rise" toont niet alleen Derrick Gardner's formidabele vaardigheid als trompettist, maar ook zijn finesse als componist en arrangeur. Met bluesmelodieën tot extravagante showstoppers tot lome ballads, toont "Still I Rise" het vermogen van Gardner als bandleider om ruimtes te openen voor niet alleen zijn sterspelers, maar ook zijn baanbrekende jongeren om centraal te staan met geïnspireerde solo's.

Het album opent met "Push Come da Shove", een C-mineur blues met een uitgebreide vorm die over een ritmisch pedaalpunt wordt gelegd. Het arrangement bevat een opvallende trombone-sectie, geïnspireerd op de linkerhand van de legendarische pianist McCoy Tyner, zoals opgenomen op Coltrane's "Resolution" van A Love Supreme. Terwijl het titelnummer is gewijd aan de Afro-Amerikaanse dichter, zangeres en burgerrechtenactiviste Maya Angelou, is "Soulful Brother Gelispie" gewijd aan drummer Randy Gelispie, een van de onbezongen helden van jazzdrummen. "Melody for Trayvon" is opgedragen aan de Afro-Amerikaanse tiener Trayvon Martin, wiens zinloze moord op 2012 een vuurstorm van rellen en protesten op gang bracht vanwege wapengeweld. “Als componist en student geschiedenis van de mens zie ik mijn muziek als een soort activisme. Ik roep verdriet, plechtigheid en woede op in de kleine tonaliteit en het gewicht van de orkestratie - ik wil een empathische reactie creëren die ons ertoe zal brengen dit soort gesanctioneerde wreedheid uit te bannen ', zegt Gardner.

"Blues à la Burgess" is opgedragen aan de vader van de componist, Burgess Gardner, een ervaren jazztrompettist en Derricks grootste invloed. "Mijn vader is een van de meest bluesmuzikanten die ik ooit heb gehoord - hij kan de blues vinden in elk nummer dat hij speelt." Compositioneel is de melodie gebaseerd op een frase uit een van Burgess 'solo's. Na '8 Ball, Side Pocket', een contrafact gebaseerd op 'Corner Pocket' van de grote gitarist Freddie Green, wordt het album afgesloten met het 'mengelmoes van chaos' in 'Heavens to Murgatroyd!' die zijn humoristische titel ontleent aan de Hanna-Barbera-cartoons uit Derricks jeugd. Op de digitale release van Still I Rise worden fans getrakteerd op drie extra nummers: "To Whom it May Concern", "One Thing Led to Another" en "DAAAYUUUM". Terwijl "To Whom it May Concern" werd gecomponeerd als een jazzwals met een basfunctie - die doet denken aan Ellington's "Jack the Bear" en Oscar Pettiford's "Tricotism" - is "One Thing Led to Another" een langzame bossa nova in de stijl van Antonio Carlos Jobim. Met een verhelderend blazersgedeelte ligt de compositorische basis van "DAAAYUUUM" in een bluesmelodie die door het hele nummer loopt.

"Still I Rise" is een gestroomlijnd, krachtig en swingend project, met behoud van een actuele en frisse levering. Onder het bekwame oppervlak, dat door elk lid van deze achttienkoppige bigband wordt getoond, zit een stuwende energie die zowel muzikaal als politiek is

tracks:

 1. Push Come da Shove
 2. Still I Rise
 3. Soulful Brother Gelispie
 4. Melody for Trayvon
 5. Blues à la Burgess
 6. 8 Ball, Side Pocket
 7. Heavens to Murgatroyd!

Digital download

 1. Push Come da Shove
 2. Still I Rise
 3. Soulful Brother Gelispie
 4. Melody for Trayvon
 5. To Whom It May Concern
 6. One Thing Led To Another
 7. Blues à la Burgess
 8. 8 Ball, Side Pocket
 9. DAAAYUUUM
 10. Heavens to Murgatroyd!