© Rootsville.eu

Dion (US)
tiltle: Blues With Friends
music: Blues
release date:june 05, 2020
label: Keeping The Blues Alive Records
info artist: Dion

© Rootsville 2020


Dion Di Mucci, kortweg gewoon Dion, en zijn muziek vertegenwoordigen al lang een speciale tijd en plaats, een weerspiegeling van een moment waarop een nummer zoveel kon betekenen. Wanneer een zanger zou kunnen samenvatten wat het betekent om jong, verliefd en bovenop de wereld te zijn. Dion is meer dan een dierbare herinnering. In 1958 scoorde hij drie top veertig hits. In 2008 werd hij genomineerd voor een Grammy. In 2020 brengt hij zijn nieuwe studioalbum "Blues with Friends" uit, vergezeld van Joe Bonamassa, Paul Simon, Bruce Springsteen, Van Morrison, Jeff Beck, Billy Gibbons en vele andere rocksterren. In de jaren '50 was hij een van de weinige innovators die rock 'n roll definieerden en dat is nog steeds zo. "The Wanderer", een musical gebaseerd op het leven van Dion, gaat volgend jaar wereldpremière in het Tony Award-winnende Paper Mill Playhouse op 8 april 2021. Ze vertellen een verhaal over transformatie en persoonlijke verlossing.

Als een van de weinige eerste generatie rock-'n-rollers die nog steeds serieus nieuwe wegen van expressie nastreven, is de Bronx-ziel van Dion duidelijk aanwezig op dit nieuwe album, een full-tilt bluesaanbod. De bluesnummers daarin zijn geen 'covers' noch Dions versies van bluesstandaarden. Deze composities zijn in feite originele bluesmeesterwerken die voorbestemd zijn om klassiekers te worden. Voor twaalf van hen bedacht hij de muziek en de woorden en maakte die af met co-schrijver Mike Aquilina. De twee uitzonderingen zijn "Hymn To Him", die Dion schreef met Bill Tuohy en "Kickin’ Child ", geschreven met Buddy Lucas.

Om die verhalen te vertellen, rekruteerde Dion hulp van een paar opmerkelijke vrienden en bewonderaars. Hij dacht: "Ik moest de beste gitaristen en muzikanten levend bijeenbrengen en ze uit elke generatie, elke variatie van blues kiezen." En dat is precies wat hij deed, zichzelf omringen met degenen die de blues-spirit voelen zoals hij. Het resultaat is een weerspiegeling van genuanceerde toewijding aan de blues in plaats van een gratuite weergave van individuele virtuositeit. Het is echt het album van Dion en die gewaagde namen die meedoen, zijn het meest overtuigend voor hem.

Het album huisvest 14 nummers en opent met "Blues Comin’ On", een nummer waarbij hij assistentie krijgt van Joe Bonamassa en teven werd geslecteerd als eerste single. "Kickin 'Child" met daarop gitarist Joe Menza"dateert al van 1965. In 2017 bracht hij een album uit met "Kickin’ ’Child" als titelnummer. Na "Uptown Number 7" met en "Can’t Start Over Again " met Jeff Beck zijn we toe aan een blues shuffle waarbij John Hammond op het voorplan treed met het nummer "My Baby Loves To Boogie".

Van Morrison en Joe Louis Walker delen vervolgens de credits op " I Got Nothin’ ". Het geeft meer dan voldoening, als je het zingt met Van Morrison en Joe Louis Walker maakt het plaatje compleet. ZZ Top frontman Billy Gibbons kan je horen op "Bam Bang Boom" daar waar slide-monument Sonny Landreth zich laat gelden op "I Got The Cure". Niet blues gerelateerd maar bijzonder soulvol brengen Dion en Paul Simon dan met " Song For Sam Cooke (Here In America)" een hommage aan Sam Cooke.

Blueschick Samantha Fish laat vervolgens haar sixstring spreken op "What If I Told You" gevolgd door "Told You Once In August" met legende Rory Block. Het duo Stevie Van Zandt en Bruce Springsteen zullen dan wel weer samen naar de studio zijn gekomen voor het inblikken van respectievelijk "Way Down (I Won’t Cry No More)" en "Hymn To Him". Op het aflsuitende nummer is er ook nog de samenwerking met Patti Scialfa, de echtgenote van "De Boss" sinds 1991, en tot zover dan deze sterrenparade...

tracks:

01. Blues Comin’ On (Feat. Joe Bonamassa)
02. Kickin’ Child (Feat. Joe Menza)
03. Uptown Number 7 (Feat. Brian Setzer)
04. Can’t Start Over Again (Feat. Jeff Beck)
05. My Baby Loves To Boogie (Feat. John Hammond)
06. I Got Nothin’ (Feat. Van Morrison & Joe Louis Walker)
07. Stumbling Blues (Feat. Jimmy Vivino & Jerry Vivino)
08. Bam Bang Boom (Feat. Billy Gibbons)
09. I Got The Cure (Feat. Sonny Landreth)
10. Song For Sam Cooke (Here In America) (Feat. Paul Simon)
11. What If I Told You (Feat. Samantha Fish)
12. Told You Once In August (Feat. Rory Block)
13. Way Down (I Won’t Cry No More) (Feat. Stevie Van Zandt)
14. Hymn To Him (Feat. Patti Scialfa & Bruce Springsteen)