© Rootsville.eu

Dirty5 (B)
tiltle: Travelling Shoes
music: Blues
release date: 2020
info artist: Dirty 5

© Rootsville 2020


Met "Dirty5" zitten we bij een bluesband uit de "Vloanders". Mijn eerste kennismaking met dit vijftal was op "Yellowtime" in 2018. Later en meer bepaald vorig jaar zag ik ze terug opduiken op de pre-party van "Duvel Blues" in de jeugdclub "Kabal". In 2015 kwamen ze hun digitale voetafdruk te plaatsen bij het uitbrengen van een demo EP. Tijdens een optreden in de Luikse "Blues-Sphere" wer er dan in 2016 een "Live album" ingeblikt en nu trokken ze voor hun nieuwste telg "Travelling Shoes" de studio in.

Bij mijn eerste ontmoeting konden ze me al bekoren doordat ze hun blues een ietwat breder kwamen te interpreteren. Ook nu staan er een paar nummers op die niet blues-blues zijn maar zoals "Don't Like Your Mule" op een thin line balanceren tussen country blues en ragtime. Op het daaropvolgende "The Last Spark" komen ze zich tot ware pubrockers te transformeren. Op deze "Travelling Shoes" vinden we 9 nummers terug waarbij ze fier hun borst mogen nat maken doordat er liefst 8 originals bij staan.

Met opener "Dirty5 Jive" zitten ze evenwel midden in de blues en zoals ze het zelf zingen, it's low down & dirty en meteen dus hun signature song te noemen. Met nummers als "Brown Eyes Got The Blues" en het met jungle drums gevulde "We Used To" à la Bo Diddley brengen ze op dit album net als tijdens hun "Live" concerten meer dan voldoende variatie in hun blues. "Won't Stand You Around" is een interludium waarbij ze het een ietsje rustiger doen, eentje waarbij we toch enigszins aan een JJ Cale moeten denken met daarin een mooie conversatie tussen de harpgrooves en de gitaarlicks van Stefan Gulinck. Als rode draad is er de hese klankkleur van Jan Bruynooghe aka "Johnny Brown Eyes" en de Mississippi saxofoon van Thomas Vandenabeele.

Afsluiten doen ze met de doordringende bass van Wolf Everaert. Respect zou ik zo zeggen dat ze voor de enige cover gingen grasduinen in het arsenaal van world best singer-songwriter, Tom Waits. Met "Way Down In The Hole" hebben we er hier eentje waarbij we ons volledig in de geest van de meester kunnen inleven.

tracks:

01 Dirty5 Jive
02 Brown Eyes Got The Blues
03 Die For You
04 We Used To
05 Big Devil
06 Don't Like Your Mule
07 The Last Spark
08 Won't Stand You Around
09 Way Down In The Hole

musicians:

Vocals & Guitars: Jan Bruynooghe
Bass: Wolf Everaert
Guitars: Stefan Gulinck
Harps: Thomas Vandenabeele
Drums: Jean-Marc Gesquiere