© Rootsville.eu

Duke Robillard & Friends (US)
tiltle: Blues Bash
music: Blues
release date: 2020
label: Stony Plain Records
info artist: Duke Robillard


© Rootsville 2020


Michael John Robillard werd onlangs 72 jaar en vertoont geen tekenen van veroudering. Als medeoprichter (met Al Copley) van Roomful of Blues in 1967, heeft ‘Duke’ consequent een leven lang geweldige bluesmuziek geproduceerd.

“Blues Bash” is zijn nieuwste album, en een winnaar, met in totaal 10 nummers die door 42 minuten vliegen. Twee instrumentale nummers, drie nummers met Chris Cote op zang en één met Michelle ‘Evil Gal’ Willson. Gesteund door enkele geweldige muzikanten, waaronder enkele van de originele Roomful of Blues-blazerssectie, is dit een geweldig, dansbaar bluesfeestalbum in vintage-stijl.

Rechtstreeks uit de Ike Turner-catalogus, "Do You Mean It" zorgt ervoor dat het feest direct op gang komt, echte rockende en swingende R&B met Chris Cotes aan de zang en Duke die enkele van Ike's uitstekende Fender-licks naspeelt. Op het volgend nummer, covert hij een Roy Milton-klassieker "What Can I Do" oorspronkelijk uitgebracht op het Specialty Label in 1953, hier niet alleen met de cleane gitaar van Duke, maar ook met een geweldige pianopartij van Bruce Bears; en zoals je zou verwachten, zeer stevige blazers.

De derde en laatste vocale input van Cotes is een echte levendige vertolking van het R & B-nummer van T-Bone Walker uit 1953 "You Don't Know What You’re Doing", met de pittige sax en de prachtige, ingetogen gitaar van Duke. Van de twee instrumentale nummers, is vooral de cover van Lefty Bates '"Rock Alley" een knaller. “Just Chillin 'sluit de plaat af en is een origineel Robillard-deuntje dat neigt naar langzame, soepele jazz, opent met swingende bas en drums, dan wat zachte, smakelijke saxofoon en subtiele Hammond.

Dukes 'Smiley Lewis-nabootsing op het Dave Bartholomew-nummer' I Ain’t Gonna Do It ' is een echte NOLA- knaller. Bob Walsh neemt de 88's over, waarbij Duke de zang verzorgt op zijn eigen compositie "No Time" en Mark Hummel de West-side van Chicago klinkende mondharmonica verzorgt. Duke zet ook een fijne prestatie neer op de langzame blues van Al Kings "Everybody Ain't Your Friend" en dan weer, eveneens op een eigen nummer "Give Me All The Love You Got". ‘Evil Gal’ Wilson levert een geweldige job af op de cover van Helen Humes ‘You Played On My Piano’, een andere springerige, jump-jive met kenmerkende blazers en een voortreffelijke jazzgitaar van Duke.

Ondanks de wereldwijde pandemie en alle beperkingen, zijn er de afgelopen maanden nog steeds een aantal uitstekende nieuwe releases verschenen en deze nieuwe van de Duke is er alvast eentje van.

tracks:

01. Do You Mean It (Feat. Chris Cote)
02. No Time
03. What Can I Do (Feat. Chris Cote)
04. Everybody Ain't Your Friend
05. Rock Alley
06. You Played On My Piano (Feat. Michelle Willson)
07. Ain't Gonna Do It
08. You Don't Know What You're Doin' (Feat. Chris Cote) (
09. Give Me All The Love You Got
10. Just Chillin'