© Rootsville.eu

Dustin Laurenzi (US)
tiltle: A Time And A Place
music: Jazz
release date: october 06, 2020
label: Woolgathering Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Dustin Laurenzi

© Rootsville 2020


Dustin Laurenzi presenteert zijn nieuwste release, A Time and A Place, het gepassioneerde vervolg op zijn gelijknamige album uit 2016 met zijn kwartet van gewaardeerde muzikanten uit Chicago, Natural Language. De release, die op 6 oktober uitkomt op Woolgathering Records, belichaamt de ongebreidelde vindingrijkheid en samenhang die zulke grote componenten zijn van het geluid van dit kwartet. Naast Laurenzi zorgt Jeff Swanson voor harmonische begeleiding en ondersteuning op gitaar, terwijl bassist Mike Harmon en drummer Charles Rumback de vaste ritmesectie van de groep vormen.

A Time and a Place werd op 27 juni 2019 opgenomen in de Kingsize Sound Labs van John Abbey in Chicago. De opname is een verbluffend document van wat destijds een nieuwe set materiaal voor het ensemble was, dat leent voor het frisse, opwindende sfeer vastgelegd op de tracks. Zoals opgemerkt in de liner notes van het album: "Natural Language speelt op een manier die verschillende muzikale volkstalen vervaagt, met een puls die vloeiend en rubato is. Melodieën vloeien speels tussen gecomponeerd en geïmproviseerd, met stemmingen die verschuiven van sereen naar stormachtig, meditatief naar ondeugend. De geluiden van deze plaat zijn nauw verbonden met het ‘waar’ en ‘wanneer’ van hun creatie en ontwikkeling. Een momentopname van Chicago, pre-pandemie, door Laurenzi's abstracte lens.

Het album begint met "Mantra", een nummer dat de band al een aantal jaren speelt en nu wordt omschreven als een Natural Language "standaard". Het nummer begint met een ostinato-gitaar-baspatroon en ontvouwt zich uiteindelijk tot een complexe compositie van verschuivende harmonische en ritmische cycli waarin de bandleider improviseert in, over en rond. Het tweede nummer, “Albert”, is geschreven met de grote saxofonist Albert Ayler in gedachten. Het einde van het nummer is een knipoog naar de melodieën van de bugeloproep op Aylers album Love Cry.

Ridgeway" is een schitterend stuk met een rijke melodie. ijkt melodie vaak op de voorgrond te staan, ze hebben duidelijk nagedacht over wat echt belangrijk is in hun muziek. Het is alsof ze te maken hebben met echt hoogwaardige grondstoffen en deze met eerbied gebruiken. "Dit nummer in het bijzonder geeft dit idee weer, vooral tegen het einde van de melodie wanneer de gitaar en saxofoon worden verdubbeld. Het stuk bevat transcendente solo's van Harmon en Swanson.
S
prekend over het diepe, soulvolle samenspel op dit album, ziet "Blocks" het ensemble spelen als één, op een bijna ongekende manier. Gebouwd op het concept van Coltrane-veranderingen, doorkruist het stuk een dicht harmonisch landschap in rubato. De groep beweegt gemakkelijk samen, als één organisme. De componist zweeft met finesse boven de harmonische complexiteit en demonstreert zijn immense scherpzinnigheid voor melodische uitvindingen.

De release wordt afgesloten met "Slate". Het stuk is vernoemd naar een doe-het-zelf-kunstruimte in Chicago en is gebouwd rond een drone en een lange, rubato bas / gitaar unisono-lijn. Het stuk verkent prachtig grimmige dichtheidsveranderingen en bevat een ontzagwekkende improvisatievlucht van Laurenzi, evenals textuuroverpeinzingen van gitarist Jeff Swanson. A Time and a Place eindigt op een prachtige etherische toon, met rubato- en metrische modulatie en verkenning van textuur en dichtheid, het album daagt het idee uit van wat tijd en plaats kunnen betekenen binnen een muzikale context.

tracks:

01 Mantra
02 Albert
03 Ridgeway
04 Bloacks
05 Slate