© Rootsville.eu

Dylan Jack Quartet (US)
tiltle: The Tale Of The Twelve-Foot Man
music: Jazz
release date: june 26, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Dylan Jack

© Rootsville 2020


Percussionist, componist en improvisator Dylan Jack kondigt op 26 juni de release van zijn aanstaande plaat "The Tale of the Twelve-Foot Man" aan, met de rauwe en eerlijke geest en het verfijnde gevoel voor detail dat samen de magie van zijn gelijknamige Dylan Jack creëert Quartet. Jack presenteert een gedurfde verzameling composities die spreken over de menselijke ervaring terwijl ze de ritmische intelligentie en compositorische bekwaamheid van de artiest verkennen met doordacht dynamisch contrast, aangrijpende melodieën en soepele harmonieën. Een vervolg op Diagrams uit 2017, het kwartet keert terug met meestertrompettist Jerry Sabatini als zijn nieuwe aanbevolen hoorn. De standvastige ritmesectie van gitarist Eric Hofbauer, bassist Anthony Leva en Dylan Jack op de kit blijft.

"The Twelve-Foot Man ... vertegenwoordigt niet noodzakelijk een positieve of negatieve figuur", merkt Jack op, "in plaats daarvan vertegenwoordigt het een uitdaging waar we individueel voor staan; een lange gestalte die over onze schouder opdoemt terwijl we ons leven leiden. De Twaalfvoeter die in de titel wordt genoemd, zou geweten of subjectiviteit genoemd kunnen worden, die opdoemende en onwankelbare aanwezigheid van het zelf: soms een belemmering, soms gewoon een existentieel feit.

De opening 'Gauchais Reaction', zoals Jack uitlegt, betreft het psychologische fenomeen van onderbewuste mimiek, dat in jazz en geïmproviseerde muziek bandchemie op het diepste niveau aanduidt. Het stuk begint met drums, Jack mijmert abstract voordat de band binnenkomt en Leva vestigt een krachtige aanwezigheid met zijn boog. De bazuin is gedempt, de gitaar van Hofbauer is nauw verwant met tactiele intimiteit. Wanneer Leva overschakelt naar pizzicato, begint het stuk te groeven, in een zwevend maar waarneembaar tempo. Sabatini en Hofbauer wisselen elkaar af in de schijnwerpers, met korte gecomponeerde pauzes die onverwachte overgangen naar duo, trio en volledige kwartetspel aangeven.

Delen I & II van de track "The Twelve-Foot Man" roepen de aanwezigheid van de man op verschillende manieren op, maar ze vertrouwen op dartelende en ingewikkelde unisono-melodieën en rij-ritmes, met een zekere open swing-energie in de solo's. De meters verschuiven hier vaak op een naadloze manier, met melodieën en cijfers die van maat veranderen om te meten van 12/16 tot 9/16 tot 7/16, of van 7/4 tot 5/8 tot 6/4. "Mijn gebruik van gemengde meters is zeker geïnspireerd door frasering", legt Jack uit. "In het begin schrijf ik meestal zinnen zonder maatstrepen en soms zonder strikte ritme- of nootwaarden, alleen steelloze noteheads, en een‘ handelsmerk ’van mij gebruikt balken van 3/4 of 2/4 aan het einde van zinnen. Vaak laat een 4/4 bar om een ​​zin te beëindigen te veel ruimte naar mijn wens. Deel II demonstreert eerst de ritmische gelijkgezindheid van Hofbauer en Jack met enkele minuten duo-improvisatie-opbouw tot een stuwende groove met Sabatini aan de voorkant van het geluid. Het stuk toont Jacks compositorische scherpte en de precisie van het ensemble.

Het laatste nummer op deze release "The Epitaph" vertegenwoordigt het deel van hun verhaal wanneer de Twaalf-Foot Man sterft of op de een of andere manier wordt overstegen. De melodie van deze compositie is afgeleid van het Seikilos Epitaph, het oudst bekende stuk genoteerde muziek, een oude Griekse melodie die in de eerste of tweede eeuw na Christus in een cilindrische stele is uitgehouwen. Deze melodie wordt getransformeerd met gedurfde harmonieën en improvisatie van het ensemble.

 

tracks:

01 Gauchias Reaction
02 The Twelve-Foot Man pt. 1
03 The Twelve-Foot Man pt. 2
04 The Epitaph

musicians:

Jerry Sabatini - Trumpet
Eric Hofbauer - Guitar
Anthony Leva - Bass and Sintir
Dylan Jack - Drums