© Rootsville.eu

Eamonn McCormack (Irl)
tiltle: Storyteller
music: Blues - Bluesrock
release: april 03, 2020
label: BEM Records
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Eamonn McCormack

© Rootsville 2020


De bluesliefhebbers en dan meer bepaald de bluesrockers onder ons kennen ongetwijfeld deze Eamonn McCormack, en dan denken we ook in de eerste plaats aan het groene eiland waar als zoveel straffe muzikanten zijn opgestaan. En ja, ook na Rory Gallagher en Gary Moore is er nog leven!

Eamonn McCormack werd in 1962 geboren in het hartje van Dublin en meer 'Irish' kan je dan al niet meer worden. Op reeds zeer jonge leeftijd kon hij zich al verstaanbaar maken op de akoestische gitaar. Hij groeide in eerste instantie op met de muziek van Cat Stevens en Neil Young maar al vlug kijkt zijn neus richting 'de' blues. Met een 'Ierse God' als voorbeeld kwamen ook anderen namen in beeld zoals Jimi Hendrix en slowhand Eric Clapton.

Eén van de meest lucratieve beslissingen van Eamonn McCormack was wel toen hij als 17-jarige richting 'States' trok om daar zijn muzikale horizonten te gaan verruimen. Na enkele jaren daar in het land van andere 'groten' te hebben doorgebracht verkaste hij terug richting Europa waar hij onder het pseudoniem 'Samuel Eddy' door Europa begon te trekken. Na een zware periode van talloze concerten en andere beslommeringen besliste hij een sabbat periode in te lassen. We schrijven 2008 toen hij terug opdook als Samuel Eddy maar dit veranderde dan vlug in Earmonn McCormack.

Deze "Storyteller" is de opvolger van het in 2017 uitgebrachte dubbel album "Like there's No Tomorrow". Enkele maanden geleden was Eamonn nog te zien op het immens populaire "Rockpalast" en in september maakt McCormack samen met Michael Lee Firkins en Kahlif Wailin' Walter deel uit van het "Jimi Hendrix Music Festival", dit met ook enkele concerten in Nederland.

"Storyteller" werd opgenomen in Duitsland met als producer Arne Wiegand. Het album bevat 11 nieuwe originals. Naast zijn vaste ritme sectie werd ook toetsenist en producer Arne Wiegand aan de opnamen mee. Niet alle aspecten worden op dit album gelegd op de kennis van McCormack's gitaarspel, maar er werd ook gefocust op de lyrics en algemene inbreng van muzikale kantjes waardoor misschien ook de titel "Storyteller". Opener is het krachtige "The Great Family", eentje dat lijkt als semi-akoestische ballad te beginnen maar na het luiden van de klokken ook uitgroeit naar een perfect rocknummer.

De energie uit deze 11 nummers komt onmiddellijk op je uit te stralen waarbij nummers als "Gypsy Women" en het rockende "Tie One On" als bombastisch uit de speakers rollen. Ook na de Texaanse bluesrock "Cowboy Blues" kan je jezelf perfect in de wereld van deze "Storyteller" inleven en neemt de rock 'n roll in zekere mate zich van je meester. Niet moeilijk ook om zo te weten dat ZZ Top naast Johnny Winter ook tot zijn voorbeelden mogen worden gerekend.

Een van de kenmerken van een goede bluesrocker is dat er ook zonder meer prachtige ballads aan te pas komen, en die krijgen we onder meer met " In A Dream", met daarbij een spotlight gericht op de man aan de "black & white keys", Arne Wiegand. Ook het daaropvolgende "Every Note That I Play" behoort toe tot diezelfde laatste categorie. Typische bluesrock krijgen we nog met "Cold Cold Heart" en het afsluitende "Make My Love". Deze "Storyteller" is al bij la de perfecte belichaming van deze energieke Irish man.

tracks:

01 The Great Famine
02 Gypsy Women
03 Help Me Understand
04 Tie One On
05 Cowboy Blues
06 In A Dream
07 Every Note That I Play
08 With No Way out
09 Cold Cold Heart
10 South Dakota Bound
11 Make My Move

musicians:

Eamonn Mc Cormack: guitars, harmonica, vocals
Edgar Karg: bass
Max Jung-Poppe:  drums, percussion

additional musician:

Arne Wiegmand: piano, organ