© Rootsville.eu

Eileen Ivers (US)
tiltle: Scatter The Light
music: Folk
release date: march 13, 2020
promo: Ron Kadish
info artist: Eileen Ivers

© Rootsville 2020


Eileen Ivers werd geboren in de New Yorkse wijk The Bronx als dochter van Ierse immigranten. Ze begon met vioolspelen toen ze negen jaar oud was en bracht haar zomers door in Ierland. Haar docent was de Ierse fiddler Martin Mulvihill. Toen Eileen 18 was, liep ze een NYC-muziekwinkel binnen en haar oog viel op een blauwe elektrische viool. Een vooruitstrevende bediende zette haar ermee aan en een aantal pedalen en blies haar geest wijd open. Sindsdien denkt ze zelf vooruit, en die opstelling van viool en pedalen heeft haar geholpen opnieuw te definiëren wat Keltische rootsmuziek is.

Op haar nieuwste album "Scatter the Light" dat uitkomt op 13 maart brengt Eileen Ivers een prachtig scala aan nummers samen, geïnspireerd door alles van meditaties over familie, geloof, dankbaarheid en verlies. Eileen Ivers, een Grammy Award-winnaar, Emmy-genomineerde en negenvoudig All-Ireland Fiddle Champion, heeft opgetreden met Sting, The Chieftains en vele anderen. Haar opnamecredits omvatten meer dan 80 hedendaagse en traditionele albums en talloze filmmuziek. Ze wordt evens ook "De Jimi Hendrix van de viool" genoemd. Als hedendaagse exponent van de Ierse viool bekleedt ze een vooraanstaande rol in de werled van vandaag.

Van opener "Shine", over het dromerige "Gratitude" langsheen het met Ierse folk geïnfecteerde folk "Children Go" tot het eerder psychedelische rockende " Wah-Wah One Violin" je hoort meteen waarom deze Eileen Ivers als vooruitstrevend wordt bestempeld en neemt ze je mee op een waanzinnige road trip doorheen de Keltische folk. Alleen het afsluitende en rappende "You Are Strong" met daarop howlin' backing vox vormt hierop enigszins een uitzondering...

tracks:

01 Shine
02 Chase The Blues Away
03 Gratitude
04 Zero G (And I Feel Good)
05 Leap Of Faith (Dream On)
06 Go Tell It On The Mountain
07 Children Go
08 Road Trip
09 Wah-Wah One Violin
10 Hold My Hand
11 You Are Strong (A Friend's Story)