© Rootsville.eu

Ellen Shae (NL)
tiltle: Caged Bird
music: Americana - Folk
release date: november 06, 2020
label: independent
info promotion: JohThema Promotions (Jan Janssen)
info artist: Ellen Shae

© Rootsville 2019


Ellen Shae groeide op in Nederland en staat al sinds haar dertiende op het podium. Ze begon met klassieke gitaarles toen ze zestien was, maar begon de composities al op haar eigen manier te spelen. Ze was een leadzangeres in verschillende bands, zong rock, jazz en blues en begon haar eigen gitaarstijl te ontwikkelen en haar eigen liedjes te schrijven. In 2014 bracht ze haar eerste album "My Window" uit en in 2017 bracht ze "Clouds" uit. In de zomer van 2019 trad ze op op Falcon Ridge Folk Festival in Hillsdale nabij Woodstock.

Via Tom Mank, die meeschreef aan twee songs op dit album, leerde Ellen Producer, recording engineer, multi-instrumentalist Rich DePaolo kennen. Hij produceerde o.a. meerdere albums voor prijswinnende Indie artiesten als Joel Rafael en The Burns Sisters. Ellen besloot drie songs te laten produceren door DePaolo en nam deze op in de Electric Wilburland studios van grammy winnaar Will Russell. Ze raakte geïnspireerd door de passie voor muziek en bleef maar schrijven. Ze nam gitaar en vocals, van de overige liedjes, op in Barefoot studio in België en stuurde deze naar DePaolo.

Ellen Shae werkte naast Rich DePaolo (bas, gitaren, mandoline, banjo, toetsen) en Sera Smolen (cello), voornamelijk met Amerikaanse muzikanten zoals Bill King (drums), Doug Robinson (contrabas), Max Buckholtz (viool, viola) en Mark Karlsen (soprano sax). Gait Klein Kromhof werkte als enige Nederlandse muzikant mee aan dit album. ”Caged Bird” werd vervolgens gemasterd door Fred Kevorkian (Willie Nelson, Joan Osborne, Maroon 5)

“Caged Bird” komt vanuit Shae’s ziel, enigszins autobiografische songs maar ook over de wereld die ze rondom zich heen ziet en over gebeurtenissen die haar raken. De titelsong Caged Bird schreef ze samen met Tom Mank, en gaat over het verlangen om zich meer met muziek bezig te houden, de roep van het podium waarin ze vooral authentiek wil blijven.

tracks:

01. Caged Bird
02. Polluted Air
03. Open Road
04. Rhyme
05. Toby
06. Dive in the dark
07. Salt
08. Judging
09. Homesick