© Rootsville.eu

Elsa Nilsson (SE)
tiltle: Hindsight
music: Jazz
release date: february 21, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Elsa Nilsson

© Rootsville 2020


Elsa Nilsson werd geboren in Zweden maar heeft nu als roots "The Big Apple" waar ze als 18-jarige haar studies kwam voor te zetten. Ze werd in 2018 als laureate onthaald in de "National Flute Association.

"Hindsight" is een directe reactie op het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en de problemen die zich sindsdien hebben voorgedaan; het is een verzameling van tien nummers van weerstandscomposities, ingebed in de ritmische gezangen van een natie. Het Elsa Nilsson Quartet bevat Jeff McLaughlin op gitaar, Alex Minier op bas en Cody Rahn op drums en percussie. Gedurende 2020 zal Elsa deze muziek touren in Pennsylvania, North Carolina, West Virginia, Vermont, Göteborg, Malmö, Stockholm en Kopenhagen. Voor en tijdens deze tour zullen video's voor elk van de tracks worden uitgebracht, elk gemaakt door individuen die ervaring hebben met, of op zijn minst worden blootgesteld aan de directe effecten van de sociale en politieke wanorde die aan het licht komt door deze composities.

Haar missie met Hindsight is om haar gevoelens te uiten rond de onderwerpen waar ze veel om geeft, solidariteit te tonen met iedereen die er direct door wordt getroffen en dankbaarheid voor iedereen die komt opdagen om het verschil te maken op welke manier dan ook. Muziek is zowel een reactie op als een invloed op de cultuur. De vloek is haar stem en op Hindsight gebruikt Elsa Nilsson het om de taal van politieke beweging te vertalen. Muziek begint te communiceren waar taal eindigt. Deze band neemt de energie op van rock n 'roll, de cadans van straatprotest, de viscerale improvisaties van jazz en de compositorische taal van klassieke muziek om de emotionele onrust uit te drukken die verder gaat dan woorden in reactie op de toestand van onze wereld. Er is democratie in geïmproviseerde muziek. Alle stemmen worden gehoord en zijn een integraal onderdeel van het argument, zelfs als één stem het gesprek leidt.

Elke persoon leidt op een of ander moment de discussie. Als een stem ontbreekt, wordt de afwezigheid gevoeld. Er is democratie in muziek, maar er is ook muziek in democratie. Elsa zag die muziek in de protestzang die dit album inspireerde. De improvisaties en composities op Hindsight vervlochten de dialoog van toespraken en de ritmes van protestmarsen waar Elsa getuige van is geweest en deel van uitmaakte.

"Changed In Mid Air" is geïnspireerd op het beruchte Travel Ban. Het vangt de onzekerheid van de reiziger, de angst om het kleed onder je uit te trekken en de actie van iedereen die naar het vliegveld kwam om te protesteren en te helpen. Het gebruikte gezang is "Say It Loud, Say It Clear, Refugees Are Welcome Here". "Worth The Risk / Maria" beschrijft het proces om je te realiseren dat je gedwongen wordt je huis te verlaten. Er zijn momenten waarop je je een beter leven kunt voorstellen, de droom van wie je zou kunnen zijn als je op een veilige plek komt. Niemand kiest ervoor vluchteling te zijn, maar sommige dingen zijn het risico waard. "Maria" is de storm. Zowel de letterlijke storm van orkaan Maria die Puerto Rico treft als de figuurlijke storm van de gevaren van immigratie en de inhumane behandeling van asielzoekers aan de grens. "Will Help Come" drukt het lange wachten op hulp uit nadat orkaan Maria toeslaat. Geloof verandert in wanhoop.

"Enough Is Enough" dwingt zijn publiek na te denken over een nieuwe recente tragedie in de Amerikaanse geschiedenis. De melodie is 6 minuten en 20 seconden lang - de exacte tijdsduur dat de schutter actief was op Marjory Stoneman Douglas High school. Het gebruikt de ritmes van gezangen "Enough is Enough" en "We Calln BS".

"Hindsight" is de basis van dit hele project. Het is een reactie op een kapot systeem, een systeem waarbij mensen het gevoel hebben dat hun stemmen er niet toe doen, wat resulteert in een regering die volgens hen hen niet vertegenwoordigt. "What Can I Do?" komt voort uit het ritme van "Black Lives Matter". Dit stuk is gebouwd rond de rigide structuur van een toonreeks van 11 noten die we vervolgens moeten navigeren, net zoals hoe burgers van een natie moeten uitzoeken hoe te bestaan ​​binnen de structuren van geïnstitutionaliseerd racisme en de effecten ervan op hun psyche en samenleving . Traditioneel gebruikt deze compositietechniek 12 noten, maar ik heb er één weggelaten om aan te geven wat we weglaten in hoe we met elkaar omgaan over racekwesties.

"Trickle Down" is gebaseerd op "We Are The 99%" en is een weergave van hoe ons wordt geleerd te geloven dat als we hard werken, we zullen krijgen wat we verdienen. Helaas zijn er veel onaangename factoren bij betrokken; sociaal-economische achtergrond, ras, geslacht, privilege, schulden, geluk en meer spelen allemaal een onverbiddelijke rol. Het album verschuift naar het onderwerp van de Kavanaugh-hoorzittingen met "I Believe You" en "Fill The Courts". "I Believe You" beweegt zich door de immense moed van Dr. Ford die naar voren komt met haar verhaal, de hoop dat ze wordt geloofd en in het besef dat het niets heeft veranderd. "Fill The Courts" geeft uitdrukking aan het niet te stoppen momentum van de jarenlange opzet om de rechtbanken te vullen met conservatieve rechters. De hoeveelheid voorbereiding en planning die nodig is om de huidige administratie in staat te stellen zoveel openstaande rechtbanken te vullen, is - voor Elsa - overweldigend. De video voor deze track, die in april wordt uitgebracht, is bijgeschreven op Lisa Russel - een filmmaker voor de VN.

Het album sluit af met "We Show Up" - het lied van de componist van dankbaarheid voor iedereen die opstaat en betrokken raakt bij de doelen waar ze in geloven. "Telkens wanneer ik iemand zie actie ondernemen, in de rij staan ​​buiten hun stembureau, spreken op namens anderen of hun eigen manieren ten goede veranderen, het geeft me hoop. Ik wilde deze plaat afsluiten met een stuk om het beste in ons allemaal te eren. Ik geloof echt dat we hier niet alleen in staan. We hoeven het niet eens te zijn, maar de drang om de wereld beter te maken is een fundamenteel menselijk instinct dat we moeten koesteren.

tracks:

01 Chained in Midair
02 Worth The Risk Maria
03 Will Help Come?
04 Enough is Enough
05 Hindsight
06 What Can I Do?
07 Trickle Down
08 I Believe You
09 Fill The Courts
10 We Show Up