© Rootsville.eu

Erin Harpe ft. Jim Countryman (US)
tiltle: Meet Me In The Middle
music: Acoustic Blues
release date: 2020
label: VizzTone Records
info artist: Erin Harpe


© Rootsville 2020


Erin Harp, die ooit de bijnaam "Betty Boop Of The Blues" had, is een van die typische gevallen van gespleten persoonlijkheid (strikt muzikaal natuurlijk). Hoewel aanvankelijk bedreven in folkblues, werd deze volgeling van fingerpicking voor het eerst bekend binnen het electro-dance duo dat ze heeft met haar man, Jim Countryman.

Miss Erin maakte echter haar eerste akoestische album in 2002 ("Blues Roots"), waarop ze solo Tommy Johnson en Bessie Smith zong, evenals haar idool, de grote Memphis Minnie. Op dit nieuwe album van onze Bonnie & Clyde van de blues, zingt Erin, speelt gitaar en stampt met haar voeten, terwijl haar wederhelft de ukelele bas ter hand neemt en achtergrondzang verzorgt. De plaat opent met drie songs van eigen hand, om vervolgens zes covers op één lijn te brengen en om dan terug af te sluiten met eigen werk.

Tussen blues en country, roept de titelsong,  “No expectations” van de Stones op "Beggar’s Banquet" op: slide en picking gaan hand in hand, net als in  het verzengende openingsnummer "All Night Long". "Hard Luck Woman" klinkt als een Ida Cox of Ma Rainey nummer. De fingerpicking die ze op het ondeugende "Women Be Wise" van Sippie Wallace laat horen, wordt aangevuld met een smakelijke kazoo-solo (evenals op "Pick Poor Robin Clean" van Geeshie Wiley), terwijl  "I Hate That Train Called The M&O ”door Lucille Bogan verwijst naar de spookachtige diepe Delta.

Het traditionele 'Rollin' And Tumblin '' en het gospel 'When I Lay My Burden Down' gaan vooraf aan Memphis Minnie's hit 'What's The Matter With The Mill', het eerste feministische manifest als er een was (naar behoren overgenomen door Muddy Waters onder de naam "Can't Get No Grindin '). Het zou oneerlijk zijn om twee van de belangrijkste sterke punten van Erin Harp te negeren, buiten haar onmiskenbare instrumentale vaardigheid, is de jongedame begiftigd met een stem die even krachtig als brutaal is, en haar man geeft haar onfeilbare ritmische ondersteuning. Dat we in 2020 nog steeds van dit soort platen kunnen genieten, zou bijna genoeg moeten zijn om het bestaan ​​van God te bewijzen!

tracks:

01. All Night Long
02. Hard Luck Woman
03. Meet Me In The Middle
04. Women Be Wise
05. I Hate That Train Called The M&O
06. Rollin' And Tumblin'
07. Pick Poor Robin Clean
08. When I Lay My Burden Down
09. What's The Matter With The Mill
10. One Fine Day

musicians:

Erin Harpe
Jim Countryman