© Rootsville.eu

Evelyn Rubio (Mex)
tiltle: Crossing Borders
music: Blues
release date: 2020
label: So South Records
info artist: Evelyn Rubio

© Rootsville 2020

 

Saxofoniste en zangeres Evelyn Rubio verzamelt een met sterren bezaaide cast voor “Crossing Borders”, met enkele nummers in het Engels, sommige in het Spaans. Het album is geproduceerd door Grammy-winnaar en bassist Larry Fulcher en bevat gasten van de Phantom Blues Band, Spirit, enkele van de beste sessiespelers in Austin, allemaal met uitstekende cv's, en Josh Sklair, die jarenlang de gitaar vast hield bij Etta James.

Het project was echter mogelijk overdreven ambitieus, wat resulteerde in ongelijkmatige resultaten ,hoewel Rubio verschillende schitterende momenten heeft. Ze verdeelt de verschillende contingenten met drie uit Austin, vier uit LA, waaronder de Spaanse bonustracks en één akoestische track. De Austin-groep bestaat uit zinderende gitarist Dave Grissom), legendarische toetsenist Red Young, Zach Person op tweede gitaar en Kirk Covington op drums voor de opener "One Last Time" (van de jaren '70 band Rhinoceros) "When You Say You’re Sorry 'en' What A Way To Go '. Dit zijn de bluesrockers en hoewel ze solide zijn, is het niet het beste van wat ze te bieden heeft.

De titelsong ‘Crossing Border’  en ‘He Did Me Wrong But He Did It Right’ werden in LA opgenomen met Al Staehely (gitaar) en Mark Andes (bas) , Brandon Jackson op drums, Barry Seelen op toetsen en Kenny Cordway op gitaar. Het ballad-materiaal lijkt Rubio het beste te passen, evenals de deuntjes waar ze sax speelt, wat slechts ongeveer de helft is. 'Crossing Borders' is de enige keer dat ze tenor speelt en alt voor de anderen kiest. Het is duidelijk een opvallende track en ze steunt haar zwoele zelf ook op het uptempo "He Did me Wrong But He Did It Right".

De in Mexico City geboren Rubio was een ster in haar thuisland voordat ze naar Houston verhuisde, waar ze uiteindelijk saxofoon begon te spelen bij  het Calvin Owens Orchestra (voorheen de begeleidingsband van BB King), op uitnodiging van Al Staehely. Een van de hoogtepunten op de plaat zijn ‘Port Isabel’, haar beste en meest soulvolle sax-stukje op de schijf, en het sudderende, smeulende "I Don't Understand" dat is kippenvel. Ze sluit het Engelse deel van de schijf af met de Latin-muziekstandaard 'Besame Mucho' in akoestische Delta-bluesstijl, een andere topper.

Rubio heeft het talent, maar het komt er volgens mij niet 100% uit op deze plaat.

 

tracks:

01. One More Last Time
02. Still On Your Side
03. Just Like A Drug
04. Port Isabel
05. He Did Me Wrong, But Did It Right
06. I Don’t Understand
07. When You Say You’re Sorry
08. Border Town
09. Mistake
10. Cruel
11. What A Way To Go
12. Besame Mucho
13. He Did Me Wrong, But Did It Right (Spanish Version)
14. Cruel - Spanish Version
15. Border Town (Spanish Version)