© Rootsville.eu

Federico Luiu (Can)
tiltle: Walkin' The Blues
music: blues
release date: october 11, 2019 (Canada)(Europe 2020)
label: independent
promotion: Sarah French Publicity
info artists: Frederico Luiu

© Rootsville 2020


Deze "Walking The Blues" van de Italiaanse-Candese bluesman kwam vorig jaar al in ons vizier maar mede door de inzet en het promo werk van "Sarah French Publicity" wordt dit album nu ook in Europa aan meer aandacht blootgesteld.

Amper 13 was hij toen deze Federico Luiu zich aangetrokken voelde tot het bespelen van een gitaar. Zijn vaders liefde voor blues en countrymuziek leidde Federico naar de legendarische muziek van Muddy Waters, Johnny Winter, Stevie Ray Vaughan, Albert King, B.B. King en Albert Collins. De muziekstijlen van Joe Bonamassa, Matt Schofield en Danny Gatton hielpen Federico's gitaarlicks te formeren en vorm te geven.

In 2012 verhuisde Federico dan naar Canada. Zijn uitzonderlijke gitaarspel werd onmiddellijk erkend in de muziekscene van Toronto. Natuurlijk talent, gecombineerd met eindeloze uren oefenen, stelde Federico in staat om snel te evolueren en zijn plaat ‘Walking The Blues’ voor te stellen. Een album met zeven nummers dat zowel zijn creatieve songwriting als zijn geweldige gitaarspel omvat. Met diverse gast muzikanten waaronder Matt Scofield toch onmiddellijk in het oog komt te springen is deze helaas maar 7 nummers tellende kleinood een niet te versmaden stukje blues.

Door het toevoegen van een blazers sectie werd het een album met een link naar de soul. Opener "You Don't Love Me" is er meteen eentje waar de mosterd werd gehaald bij iconen als BB King en Albert King. Swingend en soms wat funky georienteerd is er vervolgens het dansbare "Funky Bee". Bluesje met een twist van Twang is er "All I Wanna Do, Is Play Them Blues".  Na al dit overweldigend begin komt dan met de bluesballad "What You've Done To Me " tijd voor een hoognodige cool down. Jazz en blues is ook altijd wel een sterke match waar op het instrumentale nummer "Otto" Federico zijn vingervlugheid hier kan laten horen in samenspel met die heerlijke Hammond grooves.

De "Hellecasters" indachtig à la Jerry Donahue & co krijgen we nog als afsluiter weerom een instrumentale explosie tussen de gitaar van Federico Luiu en Alberto Gurissi op Hammond. Toch iemand om eens te laten overvliegen.

tracks:

  1. You Don't Love Me              
  2. Funky Bee                 
  3. All I Wanna Do, Is Play Them Blues                       
  4. What You've Done To Me               
  5. She's Gone     
  6. Otto   
  7. Like a Woman

musicians:

Federico Luiu
Mauro Cau
Simone Scanu
Rodrigo Zambriano
Alberto Gurrisi
Matt Schofield
Anthony Brancati
Alison Young
Alexis Baro
Roberta Michele Quilico