© Rootsville.eu

Frank Bey (US)
tiltle: All My Deus Are Paid
music: Blues - Soul
release date: 2020
label: NOLA Blues Records
info artist: Frank Bey

© Rootsville 2020

 

Frank Bey werd geboren in 1946 in Georgia en begon op vierjarige leeftijd gospel te zingen in de familieband. Opgegroeid in een streng huishouden moest de jonge Bey het huis uit sluipen om wereldlijke muziek te zingen. Toen hij zeventien was, nam Bey een baan bij Gene Lawson, de voorman van Otis Redding. Toen de openingsact van Redding zich niet liet zien, werd Bey gevraagd te openen. Nadien stopte hij met muziek en hervatte later op de leeftijd van vijftig, maar werd vertraagd door nierfalen. Hij hervatte zijn carrière elf jaar later opnieuw. Bey's laatste album "Back in Business" ontving nog twee BMA-nominaties voor 2019.

Bey opent met "Idle Hands" waar een vuile “wah-wah-gitaar” stuitert vanaf de basislijn in dit openingsnummer en aangeeft dat je op deze plaat net zoveel Soul krijgt als Blues en dat het ook een aantal zware thema's met zich meebrengt. In dit geval richt Bey zijn aandacht op de schijnbaar eeuwige strijd voor burgerrechten. Vervolgens verandert hij zijn honingzachte zang in de gemakkelijke groove van de break-up-klassieker 'One of These Days' van de Billy T Band.

Titeltrack 'All My Dues Are Paid' is een knallende autobiografie in Memphis-Blues-stijl die net zo uitdagend en trots is als elk nummer zoals je waarschijnlijk dit (nieuwe) jaar hoort, tot aan het kabbelende B3-orgel en de scheermes scherpe blazers. Over blazers gesproken, de wonderbaarlijke saxtalenten van de genomineerde Nancy Wright's multi-Blues Music Award voegen een glinsterende extra laag cool toe aan de donkere blues van de Nightcats '' I Bet I Never Cross Your Mind”

Bey besteedt speciale aandacht aan Percy Mayfield, met twee covers; de jump blues van "Never No More" , onmiddellijk gevolgd door de trage en nauwkeurige "Ha Ha In The Daytime." Bey toont geen angst, maar richt zich ook op enkele meer iconische nummers en weet zich deze eigen te maken. Hij laat zien dat hij zijn weg weet in Country-muziek in George Jones 'klassieke hartenbreker "He Stopped Loving Her Today".

Hij sluit vervolgens het geheel af met een schuurverbrandende versie van John Lennons 'Imagine'. Hier wordt alles uit de kast getrokken. Bey en de band bereikend wat de emotionele piek voor iemand anders zou zijn na slechts drie en een halve minuut binnen, deconstrueren en trekken het nummer vervolgens in alle mogelijke richtingen voordat ze het nog een keer opbouwen voor een groot hoogtepunt.

Het is een nieuw jaar en een nieuw decennium en dit is al waarschijnlijk één van de beste soulplaten van het jaar. (Marcel)

tracks:

01. Idle Hands
02. One Of These Days
03. Calling All Fools
04. It’s A Pleasure
05. All My Dues Are Paid
06. He Stopped Loving Her Today
07. I Bet I Never Cross Your Mind
08. Never No More
09. Ha Ha In The Daytime
10. If It’s Really Go To Be This Way
11. Perfect Day
12. One Thing Every Day
13. Imagine

musicians:

Kid Andersen (gitaar)
Rick Estrin (producer)
Lisa Leuschner Andersen (zang)
Derrick D’Mar Martin (drums)
Vicki Randle (percussie)
Jim Pugh (orgel)
The Sons Of The Soul Revivers (zang)
Nancy Wright (saxofoon)
Paul Olguin (bas)
Paul Ravelli (drums)
Lorenzo Farrell (keyboards)
Jerry Jemmott (bas).