© Rootsville.eu

Gabriel Chakarji (Ven)
tiltle: New Beginning
music: Jazz
release date: march 20, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Gabriel Chakarji

© Rootsville 2020


Het verhaal van Gabriel Chakarji begint in Caracas, Venezuela, waar zijn professionele carrière begon op 16-jarige leeftijd. Geboren in een muzikale familie, waren Chakarji's eerste professionele optredens in de kerk voordat hij diep werd ondergedompeld in Afro-Venezolaanse muziek. Als first-call muzikant kreeg Chakarji de kans om veel verschillende soorten muziek te spelen, zoals Joropo en Merengue, maar ook jazz en folkloristische muziek met namen als Aquiles Báez, C4 Trio, Gonzalo Teppa en Linda Briceño. Op 21-jarige leeftijd ontving Chakarji een volledige beurs om de New School for Jazz and Contemporary Music bij te wonen, waarmee hij een nieuw hoofdstuk in New York City begon.

De immigrantervaring van Chakarji, die sinds 2014 in de Verenigde Staten woont, staat centraal in New Beginning terwijl hij zijn identiteit persoonlijk en als muzikant verzoent. Chakarji maakt deel uit van een generatie muzikanten uit de Venezolaanse diaspora die het op zich hebben genomen om de Zuid-Amerikaanse folklore te begrijpen en hoe deze kunstvorm past binnen de grote paraplu van jazz en geïmproviseerde muziek in de Verenigde Staten.

“Mina” opent het album met de push- en pull-spanning gecreëerd door de gesyncopeerde figuren van het trio ostinato tegen de constante beat van Prim en Vital. De unieke instrumentatie op deze release; het koppelen van pianotrio met een drumlijn van Venezolaanse percussie, biedt een breed scala aan klankkleuren en dynamische mogelijkheden, waardoor het publiek scherp blijft.

Hoornspelers Guerin en O'Farrill brengen momenten van warmte, opwinding en hoekigheid naar deze release met hun verbluffende uitvoeringen. "Guerin speelt met zijn sterke potige toon met zekerheid de vormen door en toont een grote aanleg om uitspraken vol melodieuze inventiviteit te spelen op "Montuno Quince" en op het titelnummer terwijl O'Farrill veel geïnspireerde evenementen van expressionistische flair creëert die enigszins synoniem zijn geworden met zijn naam.
 
De piano van Gabriel vormt het middelpunt van het samenspel van het ensemble en sluit zijn ensemble van muzikanten op in de claves en cadences van een album dat een dynamische nieuwe benadering van een kunstvorm verkent waarin de componist volledig wordt ondergedompeld. Muzikanten die geworteld zijn in folkloristische invloeden kunnen vaak kiezen tussen twee wegen, om de traditie voort te zetten of uit te breiden. "New Beginning" is een krachtig document van een muzikant die op jonge leeftijd het laatste pad heeft bewandeld en goed op weg is om zijn eigen perspectief op deze muziek te creëren en daarmee mogelijk een geheel nieuwe benadering ervan te creëren.

tracks:

01 Mina
02 New Danza
03 No Me Convence
04 Melodia de Agradecto
05 New Beginning
06 Voices
07 Montuno Quince
08 Norte y Sur