© Rootsville.eu

Greg Copeland (US)
tiltle: The Tango Bar
music: singer-songwriter
release date: june 12, 2020
label: Paraply Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Greg Copeland

© Rootsville 2020


Al meteen van openingstrack "I'll Be Your Sunny Day" doet de muziek van Greg Copelnd je meteen terugdenken aan deze van Jackson Browne. Niet moeilijk als je weet dat Greg en Jackson al zo lang wrienden zijn dat ze er moeilijk een getal op kunnen kleven. Met prachtig zang van Inara George en Caitlin Canty en tot leven gebracht door een buitengewone groep muzikanten onder leiding van Tyler Chester en Greg Leisz, dit zijn de beste nummers van Copeland’s carrière die hier worden samengevat.

Zijn debuutalbum, "Revenge Will Come" (Geffen, 1982), trok verrassend veel aandacht tijdens de oorlogen tussen soft rock en punk, en verscheen op Time Magazine's einde van het jaar top 10 lijst samen met Elvis Costello's "Imperial Bedroom", Bruce Springsteen's "Nebraska" en "Shoot Out The Lights" van Richard & Linda Thompson.

Greg Copeland en Jackson Browne's vriendschap gaat al terug to hun schooljaren. Hij schreef het nummer "Candy" dat Jackson coverde op "Lives In The Balance", en schreef samen met hem enkele van Jackson's vroege nummers, zoals "The Fairest Of The Seasons" op het "Nina Demos" en Nico's album " Chelsea Girl "in 1967. Greg schreef samen met Steve Noonan" Buy for me the Rain ", wat in 1967 een enorme hit was van de Nitty Gritty Dirt Band.

Jackson produceerde zijn debuut-LP "Revenge Will Come" in 1982 voor Geffen Records. Dit album bevatte een line-up van geweldige muzikanten, waaronder Danny Kortchmar en Rick Vito op gitaar, Bob Glaub op bas, Jim Ehingher op keyboards en Ian Wallace op drums. Dit album is helaas nooit opnieuw uitgebracht op CD "Revenge will come" is gedekt door David Lindley, "El Salvador" door Joan Baez en Jackson Browne. In oktober 2008, na een lange periode weg van de muziekindustrie, heeft Greg een langverwacht tweede album uitgebracht, genaamd "Diana and James" op Inside Recordings. "Diana & James" werd geproduceerd door multi-instrumentist en gitaartovenaar Greg Leisz.

De omslagfoto van "The Tango Bar" ’toont Copeland op 22-jarige leeftijd met Pamela Polland, zijn toenmalige vrouw en 2 vreemdelingen die toevallig langskwamen. Hij koos deze foto omdat hij is nu even oud als die andere 2 mannen, dus voor hem is de foto een soort tijd reizen. Dit album gaat over tijd en de wrijving die we voelen als het voorbijgaat. Verplicht Americana aanvoelend luisterend materiaal met uitspringers als "Scan The Beast" of het net niet to een rock nummer ontpoppende "Lou Reed". Op "Mistaken For Dancing" krijgen we de breekbare stem van Caitlin Canty, toch ook wel een verwijzing naar de muziek van een Leonard Cohen. Met het afsluitende "The Tango Bar" worden we weemoedig mede door de intro ver weg geblazen in de tijd.

tracks:

01. I'll Be Your Sunny Day
02. Let Him Dream
03. Scan The Beast
04. Coldwater Canyon
05. Lou Reed
06. Mistaken For Dancing
07. Better Now
08. Beaumont Taco Bell
09. The Tango Bar