© Rootsville.eu

Greg Ward (US)
tiltle: High Alert
music: Jazz
release date: august 07, 2020
label: Sugah Hoof Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Greg Ward

© Rootsville 2020


Saxofonist Greg Ward is verheugd de release van "High Alert" aan te kondigen, de nieuwste release van zijn pittige kwartet Fitted Shards. Wards vijfde album als bandleider is een vervolg op South Side Story uit 2010 en zal op 7 augustus worden uitgebracht op zijn eigen platenlabel, Sugah Hoof Records. Na de lovende kritieken van South Side Story, keerde Fitted Shards in 2013 terug naar de studio en legde de drie nummers neer waaruit deze EP bestaat. Een reactie op een aangrijpende raciaal beladen gebeurtenis die plaatsvond terwijl Ward in 2009 op Europese tournee was, het suggestieve materiaal op deze release resoneert met nog meer enthousiasme in het licht van de raciale en sociaal-politieke onrust die is geïnspireerd door recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten. De saxofoon van Ward brult naast de gepassioneerde overpeinzingen van zijn standvastige ritmesectie bestaande uit pianist Rob Clearfield, bassist Jeff Greene en drummer Quin Kirchner.

De EP begint met het titelnummer “High Alert”. Sirenes beginnen deze vurige compositie en bepalen de intensiteit voor het stuk. Het nummer zit vol met gepassioneerde melodische intriges, waarbij elke noot heftig wegschuift van Wards hoorn als een diepgewortelde reactie op de hysterie en angst van die noodlottige dag in Tsjechië. De ritmesectie vervalt in een gespierde groove terwijl Ward een verbluffende faciliteit voor melodische uitvindingen laat zien, opstijgend naar altissimo en de dynamiek van het nummer aandrijft. Symboliseert de eerste reactie van de bandleider op het worden geduwd in een gewelddadige, met haat gevulde omgeving.

Het tweede nummer, "Dogfight", toont de chaotische scène van de rel in Prerov; taferelen van ontploffende bommen, vluchtende mensen en politie die mensen met hun wapenstokken slaat. De track bevat een call-and-response tussen Ward en Clearfield die een bijna telepathische muzikale connectie aantoont tussen deze twee meestermuzikanten; een echte verbinding. Met het laatste nummer van de EP, "To Know Peace", stelt Ward de vraag "Is er ooit een tijd geweest dat we echte vrede hebben gekend?" De track weerspiegelt ook de resolutie van de dag; het gevoel in Polen aan te komen - het gevoel van overleven. Afwijkend van het heldere, agressieve karakter van de eerste twee composities, bouwt "To Know Peace" voort op een piano ostinato die in een ontspannen tempo wordt genomen. De hoorn van Ward zweeft met gemak over zijn begeleiding, als de gedachten van een geruststellende geest.

tracks:

01 Dogfight
02 High Alert
03 To Know Peace