© Rootsville.eu

Håkon Høye (Nor)
tiltle: Nights at the Surf Hotel
music: Blues - Roots - Soul
release date: Norway 2019 - Europe april 3, 2020
label: Big H Records
info artist: Håkon Høye
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2020


De fans van een mix van soul, blues en roots zullen bast wel uitkijken naar deze "Nights at the Surf Motel" van Håkon Høye. Zeer vergelijkbaar met die andere Noorse sensatie Joakim Tinderholt. Dit album werd opgenomen in de "Kitchen Studio" in de zomer van 2019. Het engineering gedeelt viel plaats in de "Greaseland Studios" in San José Cal. bij "Kid" Andersen. Het album kende zijn release in Noorwegen op het iende van 2019 maar krijgt zijn officiële release voor de rest van Europa op 3 april 2020.

Håkon Høye werd geboren in Oslo, Noorwegen en groeide op in het stadje Tynset, waar hij opgroeide met een vader die klarinet en accordeon speelde. Op negenjarige leeftijd begon hij op saxofoon en pakte de gitaar in zijn vroege tienerjaren. De blues is altijd een van zijn belangrijkste invloeden geweest en hij is de afgelopen 15 jaar een belangrijk figuur geweest in de Noorse bluesgemeenschap en verwierf een behoorlijk reputatie als gitarist, zanger en producent.

Sinds het begin van de jaren 2000 werkt hij regelmatig samen met Bill Troiani in verschillende bands die zijn ontstaan buiten de scene rond de "Muddy Waters" club in Oslo. Hij heeft de gelegenheid gehad om een back-up te maken van artiesten als Mitch Kashmar, Kid Ramos, Jackie Payne, Nappy Brown en Tad Robinson. In 2008 speelde hij samen met Billy T op de veelgeprezen release van Louisiana Red, "Back to the Black Bayou", genomineerd door "The Blues Foundation" voor twee Blues Music Awards in 2010.

Op het album vinden we 10 nummers terug waarvan er een 8-tal originals zijn, geschreven door eht duo Håkon Høyn en Bill Troiani aka Billy T. Verder krijgen we nog een cover van Curtis Mayfield met "You Must Believe In Me" en Sweet Sugar You" van de hand van doo-wopper Richard Berry, je weet wel de componist van de million seller hit "Louie, Louie".

Opener is het soulvolle "Junkyard of Dreams" en dit nummer geeft de trend weer voor het verdere verloop van deze "Nights at the Surf Motel". Veelal dansbare nummers als de floorfiller "One Floor Down" en het van blazers doordrenkte Northern soul hitje "You Must Believe Me" van Curtis Mayfield. Met "Sweet Sugar You" nemen we dan een duik in de era van onvervaslte rhyhtm 'n blues van Richard Berry.

Als afsluiter krijgen we het slowbluesje "Nights at the Surf Motel" en daarmee kijken we al reikhalzend uit naar zij passage in de Lage Landen...

tracks:

01. Junkyard of Dreams
02. Stay Awhile
03. One Floor Down
04. Good Thing
05. You Must Believe Me
06. Sweet Sugar You
07. My Darkest Hour
08. Time Will Tell
09. Wastin’ Time With You
10. Nights at the Surf Motel

musicians:

Håkon Høye: vocals, guitars, bass #3,6,7
Per Tobro: bass
Vetle Larsen: drums, percussion
Kasper Skullerud Værnes: tenor & baritone sax on #3,5,6

Additional musicians:

William R. Troiani: bass on #4,5,10, backing vox on #6,9
Kjell Magne Lauritzen: piano on #1,6,10
Eivind Høye: accordion on #2
Alexander Pettersen: drums on #7
Kim E. Bergseth: organ on #2-4,9, backing vox on #2,4
Kid Andersen: backing vox on #2)
James, Dwayne & Walter Morgan (Dons of The Soul Revivers): backing vox on #4,5