© Rootsville.eu

Hot Club of Los Angeles (US)
tiltle: Cinema Swing
music: Gypsy Swing - Jazz Manouche
release date: march 06, 2020
info artist: Hot Club of Los Angeles
promotion: KG Music Press

© Rootsville 2020


Een swingend album vol met "Gyspsy Jazz" in je apparatuur steken kan plots voor een ophelderiog zorgen op een druilige dag. Dat gebuerde ook zo bij het beluisteren van deze "Cinema Swing" van de "Hot Club of Los Angeles". Niet dat ze ginder aan de westkust in Californië veel druilige dagen zullen kennen.

Op de Sepulveda Blvd in de City of Angels kan je een bescheiden neonbord terug vinden dat "The Cinema Bar" aankondigt. Een plek waar al sinds de jaren 40-tig muziek wordt gespeelt en nu de thuisbasis is van deze "Hot Club of Los Angeles". De band bestaat uit gevestigde Los Angeles-gebaseerde muzikanten met achtergronden in country, jazz, folk, blues, rock, pop en wereldmuziek. Onder hen hebben de leden van "Hot Club of Los Angeles" met veel invloedrijke artiesten opgetreden, waaronder David Grisman, Bill Frissell, Rita Coolidge en Debra Harry om er maar een paar te noemen. Deze "Cinema Swing" is het 2ed studio album van deze formatie en met een Django Reinhardt als landgenoot kunnen we niet anders als daar respect voor opbrengen.

Een spannende verzameling van 12 nummers waarin klassieke "jazz Manouche" en origineel materiaal worden gecomponeerd door bandleden. Hot Club of Los Angeles is: "fret wizard" Josh Workman, zessnarige shredder Jake Bluenote, accordeonist Carl Byron, basvirtuoos Paul Eckman en drummer Jim Doyle. Zigeuner-jazzpionier Django Reinhardt stierf misschien in 1953 aan een hersenbloeding op de vreselijk jonge leeftijd van 43 jaar, maar dankzij bands zoals de "Hot Club van Los Angeles", vernoemd naar Reinhardts eigen "Quintette du Hot Club de France", blijft zijn muziek levend en wel. Er zijn in feite "Hot Clubs" in heel Noord-Amerika, Europa en daarbuiten, inclusief de "Hot Club van Detroit" en de "Hot Club van New Orleans". Onze L.A.-versie ontstond in 2011, toen een groep sessiespelers en nevenmensen zich vanzelf verenigden uit een diepe liefde voor zigeunerjazz en de muziek van Reinhardt.

Het hoeft geen verrassing te zijn dat de muziek van Reinhardt tot op de dag van vandaag zo geliefd is, hij is veruit de meest herkenbare naam geassocieerd met "Jazz Manouche", een vurige, gepassioneerde, ingewikkelde en sexy muziekstijl. Reinhardt's stijl wordt technisch gedefinieerd als zigeunerjazz, of jazz Manouche. Maar het heeft ook veel andere soorten meer gangbare, traditionele jazz beïnvloed. De meeste mensen die jazz hebben gespeeld, of wat dat betreft country of western swing, of zelfs rock en pop, hebben op zijn minst enig besef van hem omdat zijn invloed nog steeds zo groot is op al deze muziekstijlen, uiteraard met name voor gitaristen. Zigeunerjazz meestal als een aanstekelijk, ritmisch gevoel, waarbij elementen van Roma, of zigeuner, muziek met Oost-Europese muziek en traditionele jazz uit de jaren 20 en 30 worden gecombineerd.

Naast originals als "Cinema Swing", "Bossa Selpulva" en "Vasle Angeles" van accordeonist Carl Byron mogen en kunnen er op dit album ook niet nummers als "Nuances" en "Douce Ambiance" ontbreken van de meester zelve.

tracks:

01 Cinema Swing
02 Douce Ambiance
03 Cynthia
04 Bossa Sepulvada
05 Swing Gitane
06 Nuaces
07 Sylvain
08 Valse Angeles
09 After You've Gone
10 Drinking Song
11 Black Eyes (Oči čjórnye)
12 Noto Swing