© Rootsville.eu

HT Roberts (B)
tiltle: The Open Hum Of Things
music: Singer-songwriter - Americana
release date: 2020
label: Lie Records
info artist: HT Roberts


© Rootsville 2020


Herman Temmerman aka HT Roberts, is terug met een nieuwe plaat, zijn dertiende ondertussen als ik goed kan tellen en het is alweer een voltreffer geworden. Alle gelegenheden zijn voor HT goed om er een lied over te schrijven en dat is op deze schijf niet minder. De plaat heeft haar vorm gekregen in het wel zeer vreemde voorbije voorjaar. Naast de tijd om zonder druk aan de nummers te schaven (volgens hem al zittend aan de keukentafel in zijn peignoir en met “fluffy” konijnensloefen aan de voeten), heeft Herman de songs op dit album al uitgetest tijdens zijn livestream concerten.


photo HT Roberts © Rootsville

Toen ik hem laats nog aan het werk zag in juli, liet hij al uitschijnen, zich te zullen terugtrekken in de Ardennen om een nieuwe plaat op te nemen. Ondertussen is deze een feit geworden na het werk verricht in het décor van het Chateau Laclaireau, in de verre bossen van de Gaume, waar hij zich liet bijstaan door Nils De Caster en Sarah De Smedt. Verwacht geen stevige zaken maar eerder een luisterplaat vol fijne muziek.

De opener is meteen ook de titelsong van de plaat en begint met fijn banjo-getokkel waarna de ietwat rauwe stem van Herman invalt samen met die van Sarah De Smedt en een geweldig muzikaal arrangement. Het is direct kiekenboelen... ‘Dig Deep’ is dan weer een vrolijk nummertje, dat ik al had gehoord bij één van zijn recnste optredens, echt zo’n song waar je blij van wordt. Het is trouwens één van de rare vrolijke  deuntjes op de plaat samen met ‘Face The Music’.

Van ‘Fairweather Roads’ werd ik heel stil en genoot van de perfecte samenzang met Sarah en alweer zit het geheel, muzikaal op zeer hoog niveau. Met ‘The Warm Breath Of The Greenhouses’ blijft het trio op hetzelfde niveau hangen en houdt de aandacht van de luisteraar in een stalen greep. ‘Autoroute des Estuaires’ is alweer zo’n typische HT nummer en een instrumentaal pareltje, dat de muzikale talenten meer dan in de verf zet. ‘Cradle To The Grave’ heeft een ietwat duister kantje, maar is terug een parelvan jewelste.

‘Trick Of The Light’ heeft een zeer melancholische aanzet en ‘Stumbling Through The Dark Days’ klinkt als een rasechte country-ballad en is perfect in deze “donkere dagen” zoals wij die nu meemaken. Het trio sluit af met ‘Tearing It Down’ dat zeer goed in het rijtje van het album blijft passen. HT Roberts heeft met deze “The Open Hum Of Things” alweer een knaller van een plaat afgeleverd. Klasse van begin tot het einde, pakkend en meer dan aangenaam om naar te luisteren, onderuit gezakt op de bank voor het knetterende haardvuur en met een goed glas wijn in de hand. Ik heb er alvast enorm van genoten en ik hoop dat u dat ook zal doen als u zich deze “must have” schijf aanschaft .

tracks:

01 The Open Hum Of Things
02 Dig Deep
03 Fairweather Roads
04 The Warm Brath Of The Greenhouses
05 Autoroute Des Estuaires
06 Cradle To The Grave
07 Face The Music
08 Trick Of The Light
09 Stumbling Trough The Dark Days
10 Tearing It Down

musicians:

HT Roberts
Nils De Caster
Sarah Desmedt