© Rootsville.eu

Jake La Botz (US)
tiltle: They're Coming For Me
music: Roots - Blues
release date: 2020
label: Hi-Style/Sonic RendezVous
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Jake La Botz

© Rootsville 2020


De vorige ontmoeting met deze James Dean look-a-like was op "Roots & Roses" editie 2017 met de release van zijn album "Sunnyside". Toen was "Jake La Botz" daar te gast en dat is hij telkens weer wanneer hij België aandoet zoals ook dit jaar zoals op 6 maart in het "CC René Magritte" in Lessines, home of Roots & Roses en bij Goezot op 10 maart. Dit jaar brengt hij zijn nieuw uitgebrachte album "They're Coming For Me" mee en dat zullen zijn fans wel geweten hebben.


photo Jake La Botz © Rootsville

Jale La Botz' muziek is sinds "Hungry Again" uit 2008 al wel een beetje van zijn stijl afgeweken tegenover de eerste albums die we kwamen te beluisteren. Op deze "They're Coming For Me" vinden we 10+2 nummers terug, een album waarin ook de nodige diversiteit steekt om het toch ook boeiend te houden. Het album kende zijn officiële release reeds op het einde van 2019.

Jake La Botz, singer-songwriter en acteur, bracht zijn debuutalbum uit in 1999 en speelde als acteur ook aan de zijde van Sylvester 'Rambo' Stalone. Na albums als "Used To Be" (2002), "All Soul and No Money" (2004), het donkere "Graveyard Jones" (2006) waren we in 2008 ook danig onder de indruk van "Sing This To Yourself". Later volgde nog "I'm A Crow" (2009), "Get Right" (2013) en het reeds vernoemde "Sunnyside" uit 2017.

Mijn eerste kennismaking met "Jake La Botz" kwam er in 2007 die toen nog rondtoerde in het kleinere club circuit. Op dat moment werd hij ook gesignaliseerd in het blues milieu maar dat is tijdens de jaren heen verschoven richting rootsscène. Er zit ook nu nog wel wat blues in zijn nummers. Zijn blues die hij leerde kennen door toedoen van David Honeyboy Edwards en Homesick James werd door de kenners beschreven als 'dark blues'. Het album "Sing This To Yourself" was volgens Jake een van zijn meest depressieve albums ooit.

Jake die opgroeide op de straten van de "Windy City" maar is heden ten dage gehuisvest in Nashville. Stuk voor stuk hebben de nummers een verhaal te vertellen. ook al wordt er al eentijdje de nadruk gelegd op de blues in zijn muziek toch kunnen we Jake niet anders plaatsen dan onder de noemer "Americana". Echo's van Leon Redbone en de meester zelf Tom Waits zijn nooit niet ver weg. Zijn song voelen nimmer geforceert aan mede ook door zijn natuurlijke looks als eeuwige youngster. Het album varieert van het weemoedige "Are We Saying Goodbye?" tot het met funky piano rifjes geïnfecteerde "Hey Bigfoot" en opent met de titeltrack "They’re Coming for Me". Een nummer waarin Dr. John een beetje terug tot leven komt. Ook zijn ietwat droge en schunnige humor lopen als een rode draad doorheen het album.

Op "Nashville, Nashville" brengt hij een poppy ode aan zijn thuisbasis daar waar hij het soms in zijn teksten verdrongen wordt door de 3/4 maat in "Grace of the Leaves". La Botz' stem is huiselijk en sympathiek en draait steeds rond het intieme alsof hij alleen naar zijn eigen nummers luistert.

tracks:

01. They’re Coming for Me
02. Johnnybag the Superglue
03. Without the Weight
04. The Bankrobber’s Lament
05. Snow Angel
06. Hey Bigfoot
07. The Terrible Game
08. Grace of the Leaves
09. Nashville, Nashville
10. Are We Saying Goodbye?
11. This Comb (Bonus)
12. Shaken and Taken (Bonus)