© Rootsville.eu

Jan James (US)
tiltle: Justify
music: Blues
release: march 06, 2020
label: Blue Palace Records
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Jan James

© Rootsville 2020


In de talrijke muziekstijlen die we rijk zijn is er altijd wel een zekere diversiteit zodat zowat iedereen zijn gading kan vinden, ook in blues is dit niet anders. Onder de blues liefhebbers hebben we voorstanders voor de traditionele blues waaronder Chicago, boogie 'n Delta en West-Coast, en ook bluesrock voor diegene die het altijd wel een beetje ruiger willen. Je hebt nog swing en rock 'n roll blues en zo ook één van mijn favoriete stijlen, soulblues. Dan is er ook nog de in de "Windy City" geresidentieerde Jan James, bij haar krijg je dan gewoon alles.

Op 6 maart komt "Jan James" haar nieuwste album "Justify" uit. Ik had bijna geschreven bij de "platenboer" maar dit beroep staat helaas al een tijdje op de helling want de verkoop van CD's verloopt al lang via het digitale verkoopkanaal, al is de revival van "vinyl" dan net weer een beetje toekomst voor de speciaal zaken. Of Deze "Justify" te ook verkrijgen is op vinyl is me niet geweten maar ik ben wel bijzonder blij het blinkende schijfje in mijn bezit te hebben om te genieten van 12 soms buitensporige blues nummers.

Jan James groeide op in Michigan en voelde in haar jeugd dat muziek wel het antwoord zou gaan worden op haar verlangens. Zo ontmoette ze ook op de plaatselijke universiteit haar partner songwriter en gitarist Craig Calvert. Ze waren een perfecte match en hun muziek kleurden de diverse paletten in blues, soul en rock 'n roll. Hun gezamenlijke verhuis richting Chicago kon dan ook als een blessing voor de blues worden beschouwd. Ze traden zo op in "Buddy Guy's Blues Legends" in de "House Of Blues" en stond zo samen met haar partner Craig Calvert ook op het podium met iconische namen als Koko Taylor, Little Feat maar ook met BB King en de "King of Soul" Mr. Dynamite, JB.

"Justify" is alweer haar 11de album, een plaat die ze als zeer persoonlijk wil voorstellen. En net als haar in 2017 uitgegeven "Calling All Saints" wordt ook deze nieuwe de wereld ingestuurd door "Blue Palace Records". Daarvoor moeten we al terug tot haar in 2010 uitgebrachte "Ringing Around The Moon" en het begon allemaal in 1994 met "Last Train". Tijdens het schrijven van deze voorafgaande info heb ik zo al een eerste maal deze "Testify" kunnen beluisteren en geeft het album me een bijzonder behaaglijk gevoel en ben ik zo klaar voor een second run.

Opnener van deze "Justify", die werd opgenomen in de "Chase Mansion Music" studio in Chicago, is het lekker luisterende " I'm Always Coming Back", en dit is meteen ook haar antwoord voor diegene die het wachten beu waren op nieuwe materiaal van Jan James. Producer is uiteraard ook Craig Calvert die hier al string bender verantwoordelijk is voor de snedige rifjes met soms een psychedelisch bruggetje. Ook de Hendrix-achtige gitaar intro, ook daarvoor is Craig dan weer verantwoordelijk voor en komen we uit bij de titeltrack 'Justify" waarin we een met rock geïnfecteerde Jan James aanhoren.

Zoals beloofd krijgen we dan met het daaropvolgende "Good Man Down" de nodige diversiteit. Een streepje Chicago blues inclusief de soulvolle klankkleur van dze Jan James. Op onze talrijke bluesfests heb ik het niet altijd op de coul downs maar het hierop volgend slowbluesje is er dan weer eentje waardoor er enige shivers komen te ontstaan. Uiteraard een gevolg wanneer je vol overgave luistert naar deze krachtige en soulvolle stemintonatie van deze bewonderingswaardige dame.

Een prachtig album met meedeinende bluesjes als "A Different Life" en "Believe In Me" en bij deze doen we dan ook. Nog een mooie ballad met "Never in the Game" een nummer dat evenwel ook kan meedingen naar een volgende Bond-track. Na "Anything You Want" waar we de nodige portie rock 'n roll in waarnemen en komen we uit bij de enige cover op dze "Testify", en dat is de rock 'n roll van de "Stones" met het epos over die "Honky Tonky Woman", let's rock on sister!

Afsluiter is het stevige met gitaarsolo's doordrongen "Dangerous Decision" en dan is er weer de gevaarlijke beslissing die ik zonder aarzeling kom te nemen voor een third run...Nu nog op onze podia krijgen Hans!

tracks:

01 I'm Always Coming Back
02 Justify
03 Good Man Down
04 Try
05 Believe In Me
06 Lucky U.R.
07 A Differnet Life
08 Never in the Game
09 Anything You Wanr
10 Honky Tonk Woman
11 Where You Gonna Run To
12 Dangerous Decision

musicians:

Jan James: vocals
Craig Calvert: guitars
Gordon Patriaca: bass
Bryan Resendiz: drums
Bob Long: keyboards
David Seman: harmonica
Cheryl Wilson & Joyce Faison: backing vocals
Drew Howard: Lap steel
Ana Maria Alvarez: additional vocals