© Rootsville.eu

Javier Nero (US)
tiltle: Freedom
music: Jazz
release date: august 07, 2020
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Javier Nero

© Rootsville 2020


On "Freedom", de in New York gevestigde trombonist wordt vergezeld door Tom Kelley (saxofoons / fluit), Melvin Butler (saxofoons), Jean Caze (trompet / bugel), Tal Cohen (piano), Dion Kerr (bas) en Aaron Kimmel (drums) . Javier is verheugd om ook speciale gasten te verwelkomen, Grammy Award-genomineerde pianist Shelly Berg, Grammy Award-winnende trompettist Brian Lynch, zanger Lauren Desberg, gitarist Russ Spiegel, vibrafonist Kyle Athayde en percussionist Murphy Aucamp.

"Freedom" is een verzameling originele composities die tot dusver tijdens de carrière van Javier op verschillende punten zijn geschreven. Het titelnummer, dat slechts enkele dagen na zijn afstuderen aan de Juilliard School is samengesteld, is een triomfantelijk en nostalgisch opus met een melodie die doet denken aan de West-Europese traditie en Amerikaanse patriottische muziek. Het nummer combineert elementen van Americana, samen met de blues, evenals Afrikaanse ritmes. Andere opvallende nummers, geschreven tijdens zijn tijd aan het NYC-conservatorium, zijn onder meer "Just Let Go", "Reality" en "Midnight Groove". Aan de Universiteit van Miami behaalde Javier zijn master- en doctoraatsdiploma en studeerde compositie / arrangeren. Het was in deze tijd dat de componist een diepgaande blik wierp op het timbre en de texturen van de instrumenten die door orkestrationele technieken werden gecreëerd.

Deze studie leverde een reeks dynamische composities op, waaronder 'Crystal Lake' en 'I Tried So Hard'. Net als bij "Just Let Go" is "I Tried So Hard" een poging om via muziek de gevoelens van hopeloosheid, woede en wrok over te brengen die zo vaak duidelijk worden tijdens de laatste dagen en na een relatie. Track 8, "Discord" waarin de componist reflecteert op de naïviteit van jonge liefde, verschijnt als lead single van het album op 23 juni. "Crystal Lake", dat op 7 juli wordt uitgebracht als vervolgsingle, is een sonische weergave van een prachtig meer in Miami, Florida. Javier reflecteert op zijn tijd aan het water en legt uit hoe deze track zowel de schoonheid als het mysterie van het water probeert vast te leggen.

Javier Nero onderzoekt de emoties, onderwerpen en geluiden die de mensheid ervaart en biedt de muziek op vrijheid aan iedereen die wil genieten van de schoonheid van menselijke samenwerking. Deze muziek is niet gereserveerd of bedoeld voor een persoon met een bepaalde kleur of voor iemand met een bepaalde politieke of filosofische houding. Javier is van mening dat 'het kiezen van partijen niet het kiezen van waarheid is. Zwart boven wit kiezen, of wit boven zwart, is geen waarheid kiezen. Echte vrijheid wordt gedefinieerd door elk van onze eigen unieke, genuanceerde en individuele kenmerken. Ware vrijheid werpt de maatschappelijke vorm af en zijn en zijn ons ware zelf.

tracks:

01 Double Vision
02 I Tried So Hard pt.1
03 I Tried So Hard pt.2
04 Crystal lake
05 Just Let Go
06 Reality
07 Discord
08 Midnight Groove
09 Freedom intro
10 Freedom
11 Jam #2 in C minor